Svijet

Putin i Obama pola sata o Ukrajini, Siriji, obaranju aviona

Putin i Obama pola sata o Ukrajini, Siriji, obaranju aviona
Putin i Obama pola sata o Ukrajini, Siriji, obaranju aviona

PARIZ - Predsjednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Barak Obama, razgovarali su danas pola sata iza zatvorenih vrata na marginama samita o klimatskim promenama u Parizu o sirijskoj krizi, situaciji u Ukrajini i nedavnom obaranju ruskog bombardera.

Poslije sastanka oglasio se Kremlj saopštivši da je Obama izrazio žaljenje zbog incidenta kada su turske vazduhoplovne snage oborile ruski avion "Su-24".

Kako je saopšteno, lideri Rusije i SAD su razgovarali i o Ukrajini i složili se o neophodnosti potpuno primjene sporazuma iz Minska, prenio je Rojters.

Obama je Putinu rekao da smatra da sirijski predsjednik Bašar Asad mora da ode s vlasti u okviru političke tranzicije, naveo je zvaničnik Bijele kuće.

Predsjednik SAD se založio za diplomatsko rješavanje ukrajinske krize, dodavši da bi sankcije protiv Rusije mogle da budu povučene kada Moskva bude ispoštovala dogovor iz Minska, kazao je zvaničnik.

Agencija AP je ranije prenijela da je u pitanju bio privatan sastanak dvojice lidera i da zvaničan njihov susret nije planiran tokom dvodnevne konferencije.

Putin i Obama su se prije dvije nedjelje dva puta sastali na samitu G20 u Antaliji, a jedan od njihovih susreta trajao je oko 20 minuta, podsjetila je agencija Tass.

Kremlj je ranije objavio da će se Putin vjerovatno sastati sa američkim kolegom na marginama samita o klimatskim promjenama, ali da sa predsjednikom Turske Redžipom Tajipom Erdoganom neće.

Putin je jedan od ukupno 147 svjetskih šefova država i vlada koji učestvuju u dvonedjeljnoj konferenciji Ujedinjenih nacija o klimi, koja je otvorena u Parizu, prenijela je agencija AFP.

Turska je 24. novembra iznad tursko-sirijske granice oborila ruski vojni avion, navodeći da je on povrijedio turski vazdušni prostor, što je zvanična Moskva negirala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije