Svijet

Putin i Porošenko se rukovali na početku sastanka

Putin i Porošenko se rukovali na početku sastanka
Putin i Porošenko se rukovali na početku sastanka

MINSK - Ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rukovali su se danas na početku razgovora u Bjelorusiji o ukrajinskoj krizi.

Ovo je njihov prvi sastanak od juna.

Tenzije između dvije zemlje pojačane su nakon što je Ukrajina jutros objavila video snimak sa privedenim ruskim vojnicima na ukrajinskoj teritoriji.

Porošenko je rekao u Minsku da se nada se da će današnji sastanak lidera EU, Ukrajine, Rusije, Bjelorusije i Kazahstana rezultovati dogovorom o miru u Ukrajini.

Bjelorsuki predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da sastanak na visokom nivou vjerovatno neće donijeti veliki napredak u rješavanju krize, ali da će pomoći u pokretanju mirovnog procesa.

"Teško je očekivati nekakav kolosalan napredak danas, ali treba da počnemo proces napredovanja ka miru", rekao je Lukašenko na sastanku sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Eštonova je izjavila da je njena misija na razgovorima da podrži ukrajinski narod i osigura njegov teritorijalni integritet.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije odbacio mogućnost održavanja bilateranog sastanka Putina i Porošenka, prenio je Itar-tas. 

On je rekao da će među temama razgovora biti unutrašnja kriza u Ukrajini, humanitarna katastrofa na istoku te zemlje i prekid vatre. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije