Svijet

Počeli direktni pregovori Putina i Trampa

Počeli direktni pregovori Putina i Trampa
Foto: Tanjug | Putin i Tramp stigli na samit

HELSINKI - Predsjednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Donald Tramp započeli su pregovore o Predsjedničkoj palati u Helsinkiju.

Putin je na početku pozdravio američkog kolegu i rekao da se nastavljaju „stalni kontakti“, koji su započeti na međunarodnim platformama.    

Putin je na početku sastanka sa Trampom rekao da je došlo vrijeme da se detaljno razgovara o bilateralnim odnosima i „različitim bolnim tačkama u svijetu, kojih ima prilično mnogo“.

Tramp je, sa svoje strane, čestitao Putinu na dobroj organizaciji Svjetskog prvenstva u fudbalu.

On je dodao da je cijeli svijet zainteresovan za dobre odnose Rusije i SAD.

Američki predsjednik istakao je da namjerava da sa Putinom razgovara o nuklearnim potencijalima SAD i Rusije.

 

Zvanični program samita u glavnom gradu Finske nije objavljen, a pomoćnik ruskog predsjednika Juri Ušakov rekao je da će jedna od centralnih tema biti Sirija, prenio je "Sputnjik".

 

 

Među ostalim najavljenim temama su navodno miješanje Rusije u predsjedničke izbore u SAD i saradnja u oblasti energetike.

 

Odvojene razgovore vodiće šefovi diplomatija dvije zemlje Sergej Lavrov i Majk Pompeo.

Pompeo i Bolton prisustvovaće pregovorima predsjednika Rusije i SAD

Na razgovorima između predsjednika Rusije i SAD u američkoj delegaciji će, između ostalog, biti i savjetnik predsjednika za nacionalnu bezbjednost Džon Bolton i državni sekretar Majk Pompeo.

Prema riječima portparola ruskog predsjednika Dmitrija Peskova, strane bi mogle da razgovaraju o problemu međunarodne bezbjednosti, kao i Siriji, Iranu i izgradnji „Sjevernog toka 2“. Međutim, nema jasno utvrđenog dnevnog reda, njega će odrediti sami lideri.

Finski aktivista Markus Bunders u razgovoru za televiziju RT ispričao je šta se dešava u Helsinkiju uoči susreta dva lidera.

„Atmosfera u Helsinkiju je sve bučnija i življa. Finci poštuju samit i dobro shvataju kako treba da se ponašaju. Finska podržava dijalog i uvijek je spremna za pregovore! Pripremili smo plakate. Sada je na ulicama mnogo radoznalih građana. Uskoro će se oni okupiti na mjestima kroz koje će proći predsjednički konvoji. Za sada ih nema toliko mnogo, ali za sat vremena biće ih više. Atmosfera koja vlada je mirna“, rekao je Bunders.

Održan sastanak američkog i finskog predsjednika

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp sprethodno se sastao sa finskim predsjednikom  Saulijem Ninisteom.

Rezidencija se nalazi u mirnom dijelu finske prestonice, dva kilometra od hotela u kojem je smješten predsednik SAD.

„Finska je divna i gostoljubiva zemlja. Imali smo fantastičan sastanak (samit NATO-a) prije nekoliko dana… To je bio veoma uspješan sastanak. NATO nikad nije bio jači nego sada. Narod se sada složio da plaća (troškove za odbranu)“, rekao je Tramp na sastanku sa Ninisteom i dodao da je „bilo mnogo problema“, ali sada je alijansa „jača“ nego ikada ranije.

​Govoreći o predstojećem sastanku sa Putinom, Tramp je izjavio: „Bićemo u redu“.

 

Kao odgovor na to, finski predsjednik je poželio Trampu sreću. „Želimo vam sreću na sastanku".

Vezane vijesti:

DW: Da li će Tramp izdati Zapad?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije