Svijet

Putin na "Direktnoj liniji": Rusija ne treba da misli o problemima u Americi, već da svoje rješava

Putin na "Direktnoj liniji": Rusija ne treba da misli o problemima u Americi, već da svoje rješava
Putin na "Direktnoj liniji": Rusija ne treba da misli o problemima u Americi, već da svoje rješava

MOSKVA - Predsjednik Rusije Vladimir Putin po 14. put odgovarao je danas na pitanja građana. Broj pitanja koje su građani poslali tokom posljednje nedjelje premašio je milion.

14.40 Kraj konferencije

Na pitanje da li psuje i koga, Putina je odgovorio: „Dešava se, psujem sebe“.   

Pitanje o „glavnoj grešci Obame“: „Obama je pristojan čovjek, ali situacija nije jednostavna. Niz grešaka se nastavlja, još jednu skoro da su uradili u Siriji“.  

Putin: Rusija ne treba da misli o problemima u Americi, već da svoje rješava

„Da li može žena da bude na čelu države? Možda bi ona najbolje rješavala pitanja“, naveo je Putin, odgovarajući na dječije pitanje.

Rusija će uraditi sve da se riješi kriza u Nagornom Karabahu

„To je veoma osjetljiva tema, prema njoj treba da se odnosimo shodno poznatom ljekarskom principu - ne nanijeti štetu“, izjavio je Putin, odgovarajući na pitanje o situaciji u Nagornom Karabahu.

Na pitanje o Nacionalnoj gardi i reformama MUP-a, Putin je odgovorio: „Optimizacija je neizbježna, ali neće biti masovnih otpuštanja“.

Pitanje: „Šta mislite o novom sastavu ukrajinske Vlade?”.

Putin je odgovorio: „Ništa. Ne poznajem ih“.

Šta će biti sa Donbasom?

„Šta će dalje biti sa Donbasom, opet rat?“, interesuje se narod.

„Dosta zavisi od realizacije Minskog sporazuma o Ukrajini“, naveo je Putin, odgovarajući na pitanje zašto se odlaže ustavna reforma o posebnom statusu regiona na jugoistoku Ukrajine i ne potpisuje se zakon o amnestiji.

„Ako naši partneri iz SAD žele da zajedno prođemo taj put, oni treba da utiču na svoje partnere u Kijevu. Zašto stalno govore da mi nešto moramo da ispunjavamo? Što smo morali to smo i ispunili“, dodao je ruski predsednik.

Putin misli da sankcije uskoro neće biti ukinute

 

;

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas da strane sile ne treba da diktiraju uslove Rusiji sa pozicije snage.

"Ne treba da djeluju sa pozicije snage, da diktiraju imperijalističke ambicije, nego treba da djeluju s poštovanjem prema svim partnerima, naravno i prema Rusiji", rekao je Putin u godišnjoj televizijskoj emisiji u kojoj odgovara na pitanja građana.

Ruski predsjednik je dodao da će Moskva zadržati na snazi kontra-sankcije prema Zapadu.

U prva dva sata programa, broj telefonskih poziva premašio je tri miliona.

Putin o ofšor kompanijama

Putin: „Još možemo da zamislimo da mito može biti par štenadi rasnih pasa, ali violine, toga se ne sjećam. Što su bliže izbori, to će biti više takvih medijskih dezinformacija  

„Nije im moglo pasti na pamet da je Sergej Roldugin, o kome se govori, mogao da pomisli da sav zarađeni novac pošalje na kupovinu instrumenata“, izjavio je Putin.

Autori istrage o "panamskim papirima", prema riječima Putina su uboli u prazno, a možda i u još u neko drugo neočekivano mjesto.Putin je naveo da ih je teško tužiti za klevetu jer se ne zna ništa o njima.

„Znamo da se tamo nalaze saradnici američkih zvaničnih institucija. Prvo su napisali članak, i gdje se pojavio... u Sueddeutsche Zeitung, a Sueddeutsche Zeitung ulazi u medijski holding koji pripada američkoj korporaciji Goldman Sachs, tj, svuda štrče uši naručioca, koje čak i ne crvene. Ne treba od njih očekivati nikakvo kajanje", izjavio je on.

 

 

Putin sumnja da u SAD može doći do promjene vlasti

Na pitanje ko je gori za Rusiju, Klintonova ili Tramp, Putin je odgovorio: Treba tražiti ko je bolji

 

 

Putin je naglasio da SAD treba da se vode, ne pozicijom sile i imperatorskim ambicijama, već da poštuju partnere, uključujući Rusiju.

Dječija pitanja:

Koje bi tri želje poželio kada bi uhvatio zlatnu ribicu?

Odgovor: Sve je u našim rukama, ako budemo čekali čuda od zlatne ribice možemo se naći sa razbijenim koritom.  

Ako bi imao provjeru znanja, da li bi izabrao pismeno ili usmeno? Odgovor: usmeno.  

Da li voli kašu? Jedem kašu sa zadovoljstvom svaki dan, i danas sam je jeo.

Putin o meldonijumu: Odluka da se lijek uključi u spisak zabranjenih preparata nije politička.

Putin je podsjetio da je VADA već revidirala svoj stav: sportisti koji su osumnjičeni za upotrebi meldonijuma imaju mogućnost da se opravdaju. Biće sprovedena testiranja kako ova supstanca, o kojoj se u suštini malo zna, isparava iz organizma .

„Naravno, borićemo se za pravična rješenja. Ministarstvo sporta sarađuje sa dobrim advokatima po ovoj temi“, naveo je Putin.

U prvom satu konferencije Putin je odgovorio na 20 pitanja.

Putin: Sirijska armija spremna za ozbiljne ofanzivne operacije

Sirijska armija je u ovom trenutku sposobna da izvodi ozbiljne ofanzivne operacije, ocijenio je ruski predsednik Vladimir Putin.

„Skrećem vašu pažnju na to da smo znatan dio naše (vojne) grupacije povukli, ali poslije povlačenja smo sirijsku armiju ostavili  u takvom stanju da ona uz podršku dijela grupacije koji je ostao može da izvodi ozbiljne ofanzivne operacije“, rekao je Putin tokom „direktne linije“ s građanima Rusije.

Prema njegovim riječima, prekid vatre u Siriji treba da dovede do političkog rješavanja krize.

„Računamo na to da će neprimenjivanje oružane sile s obe strane uz bilo čiju podršku, uključujući našu podršku, dovesti do smirivanja situacije u Siriji i političkog procesa. Treba stvoriti ustav, dogovoriti se, sjesti za pregovarački sto. Na osnovu ustava treba sprovesti prijevremene izbore i na taj način izaći iz krize“, rekao je Putin.

Ruski predsjednik je dodao da sirijska opozicija pokušava da vrati pozicije izgubljene prije primirja, dok sirijska armija to ne čini.

Odgovarajući na pitanje da li je oslobođenje sirijskog grada Alepa daleko, predsjednik je naveo da je oko tog grada „veoma složena situacija“.

„Tamo je takozvana naoružana opozicija, a pored nje je Nusra front, organizacija koja je na međunarodnom nivou proglašena terorističkom“, rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, sirijska armija nema potrebu da poboljšava svoj položaj jer je prije objavljivanja primirja učinila ono što je željela, uz podršku ruske avijacije.

Putin je dodao da „tamo uglavnom ne ratuje sirijska armija nego kurdske formacije i neke druge naoružane grupacije — i među sobom i protiv Kurda“.

„Pažljivo to pratimo i, naravno, učinićemo sve da se situacija ne pogorša“, zaključio je predsednik.

Na pitanje kada će predstaviti prvu damu, Putin je odgovorio: „Sa Ljudmilom Aleksandrovnom (prvom suprugom Putina) imam dobre odnose. Kod nje je sve u redu, kod mene takođe. Ljudi biraju deputate Dume ili predsjednika zato da bi radili. Lični život tu nije prvostepena tema. Možda ću jednom zadovoljiti vašu radoznalost“.

Putin: Tursko rukovodstvo više sarađuje sa ekstremistima nego što se bori protiv njih

Rusija u Turskoj vidi prijatelja, problem su političari

Rusija smatra Tursku svojim prijateljem, ali ima probleme s pojedinim političarima u toj zemlji, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

„Mi sa susjedima, u cjelini gledano, imamo veoma dobre odnose. I istu tu Tursku smatramo svojim prijateljem, a turski narod prijateljskim narodom s kojim ćemo, svakako, graditi najbolje dobrosusjedske odnose. Probleme imamo s pojedinim političarima (Turske) čije ponašanje smatramo neadekvatnim. I na odgovarajući način na to reagujemo. Ali radimo, kao što vidite, mirno, bez ikakvih naglih poteza i samouvjereno“, rekao je Putin tokom „direktne linije“ s građanima Rusije.

Prema njegovim riječima, rukovodstvo Turske ne bori se toliko s ekstremistima u zemlji, koliko s njima sarađuje.

 

 

Odgovarajući na pitanje o tome kada će biti obnovljen aviosaobraćaj s Egiptom i čarter letovi u Tursku, Putin je rekao da će te odluke biti donijete uz vođenje računa o bezbjednosti ruskih turista.

Putin je istakao da se Kairo u ovom trenutku bori protiv ekstremista na Sinajskom poluostrvu, gde se redovno dešavaju teroristički napadi.

„Što se tiče Turske, tu vidimo sličnu sliku. Istina, prema našem mišljenju, današnje rukovodstvo Turske ne bori se toliko protiv ekstremista koliko s njima sarađuje“, rekao je Putin.

Odmor na Krimu

Ruski predsjednik je, takođe, obećao da će obavezno doći na Krim na odmor.

„Za sada o tome nisam razmišljao, ali obavezno ću doći na Krim, možda na nekoliko dana, kako bih se i odmorio. Hvala na pozivu“, rekao je predsjednik odgovarajući na poziv da dođe na poluostrvo.

Među glavnim pitanjima ove godine su ekonomska situacija u zemlji, kao i socijalni i svakodnevni problemi.

Tradicionalna televizijska „Direktna linija“ prvi put je održana tokom Putinovog prvog predsjedničkog mandata, 24. decembra 2001. godine, i trajala je 4 sata i 47 minuta. Od 2004. do 2012. godine nije se održavala.

Posljednja „Direktna linija“ je održana 16. aprila 2015. godine. Na njoj je oboren rekord u broju postavljenih pitanja — više od tri miliona telefonskih poziva i SMS poruka. Tokom 3 sata i 57 minuta, šef države je odgovorio na 74 pitanja, dok su u program bili uključeni ruski građani iz 6 regiona.

 

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas u programu "Direktna linija" da je ruska ekonomija trenutno u "sivoj" fazi i da su državne rezerve dovoljne za naredne četiri godine.

Putin je, odgovarajući uživo na pitanje jednog građanina da li je stanje u ruskoj privredi u crnoj ili bijeloj fazi, odgovorio : "U ruskoj privredi je sada `siva` faza, ali je trend pozitivan." 

Ruski predsjednik je rekao da su rezerve zemlje dovoljne za naredne četiri godine ako bude trošila sredstva sadašnjim tempom. On je dodao da se ove godine očekuje manji pad društvenog proizvoda.

"Mnogo resursa se troši na neodgovarajući način. To treba da se promijeni", naglasio je Putin odgovarjući na pitanje o stanju infrastrukture.

Putin je rekao da je rast cijena hrane rezultat mjera koje su preduzete radi razvoja sektora poljoprivrede u uslovima sankcija.

"Ovaj rast cijena hrane je privremeni fenomen. Cijene će se stabilizovati", dodao je ruski predsjednik.

 

 

Broj pitanja koja su građani ove godine poslali za program "Direktna linija" premašio je milion .

Putin: Isključeno je da će se Rusija naći u neprijateljskom obruču

Govoreći o Turskoj, Putin je naglasio da Moskva ostaje prijatelj Ankare, ali da postoje problemi sa određenim političarima.

Na pitanje 12-godišnje Varvare Kuznjecove - ako bi se davili Porošenko i Erdogan, koga bi prvog spasao, Putin je odgovorio: „Ako je neko odlučio da se udavi, više ga nije moguće spasiti. Ali mi smo svakako spremni da pružimo ruku svakom našem partneru, ako on to želi“.

Putin: Opasno je ići na odmor u Tursku.

„Na jugu Turske je faktički u toku rat. Teroristički napadi su skoro svake nedelje. Gde su garancije za bezbednost naših građana?“, pita ruski predsednik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije