Svijet

Putin na vrijeme upozoravao o Siriji

Putin na vrijeme upozoravao o Siriji
Putin na vrijeme upozoravao o Siriji

VAŠINGTON - Pojedini američki listovi i analitičari tvrde da se ruski predsjednik Vladimir Putin pokazao mudrijim po pitanju sirijske krize od američkog predsjednika Baraka Obame i zagovornika rušenja sirijske vlasti senatora Džona Mekejna.

 Putin je upozoravao Zapad na opasnost koju nosi pružanje pomoći sirijskim pobunjenicima još u septembru prošle godine. 

Tada je savjetovao SAD da ne primjenjuju vazdušne napade na Siriju, a sada je  jasno da su ti pobunjenici zapravo - teroristi, navodi "Američki konzervativni list".

"Nisam branilac režima Bašara el Asada. Međutim, sa tačke gledišta bezbjednosti, Islamska država predstavlja mnogo ozbiljniju opasnost", upozorava i bivši ambasador SAD u Siriji Rajan Kroker.

"Ako DŽon Mekejn umre i ode u pakao, vječnost će provesti u telefonskoj govornici sa DŽastinom Rajmondom (poznati američki politikolog), koji će mu čitati kolumnu Išana Tarura (novinara časopisa "Vašington post") u kome se kritikuej amrička strategija u Siriji - navodi "Američki konzervativni list".

Kako se promijenila situacija za samo godinu dan - Zapad se pripremao da počne vojnu operaciju protiv režima sirijskog predsjednika Bašara Asada, koga je optuživao za upotrebu hemijskog oružja protiv svog naroda. 

A sada SAD razmatraju vazdušne napade većih razmjera na položaje terorista "Islamske države", koji djeluju u Iraku i Siriji. 

U Siriji se teroristi te organizacije bore protiv vladinih trupa Bašara el Asada. 

Islamska država nezaustavljivo zauzima nove teritorije u Iraku i uništava   religijske manjine,  kako na iračkoj tako i na sirijskoj teritoriji, što izaziva osudu svjetske zajednice. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije