Svijet

Putin naredio: Dovedite mi tog kalifa IS - živog ili mrtvog

Putin naredio: Dovedite mi tog kalifa IS - živog ili mrtvog
Putin naredio: Dovedite mi tog kalifa IS - živog ili mrtvog

BEJRUT - I dok ruska avijacija nastavljaju žestoke vazdušne udare, sirijska vojska potpomognuta Helzbolahom pokrenula je kopnenu ofanzivu na gradiće Talbise i Rastan u provinciji Homs, prenose arapski mediji.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vojnom štabu zaduženom za vojnu operaciju u Siriji da što prije pokrene veliku potragu za vođama IS, a među njima i za kalifom Abu Bakr Al-Bagdadijem, za kojeg se pretpostavlja da se skriva u gradu Raki.

Arapski mediji pišu da je Putin zatražio da mu ih dovedu žive ili mrtve.

Naime, u slučaju da mu ih dovedu žive, sudiće im se pred ruskim sudovima.

S druge strane, ako Abu Bakr Al-Bagdadi pogine u akciji, Putin želi njegovo tijelo kao dokaz da je taj terorist ubijen i da se ne dogodi kao s Bin Ladenom, čija je smrt za Putina još uvijek zagonetka.

Službeni portparol ruskog ministarstva obrane, general Igor Konašenkov kazao je kako će ruske vazdušne snage sada ići izravno na glavno uporište terorističke organizacije Islamske države i njihov glavni grad Raku, ističući kako je prioritet ruskih snaga uništenje i osvajanje glavnog uporišta ISIL-a. Konašenkov je napomenuo kako nisu isključeni ni desanti na taj grad radi likvidacije terorista.

U međuvremenu je sirijska državna TV objavila snimke kako ruski bombarderi, uz glavno uporište ISIL-a Raku i Del Al-Zor, bombarduju i položaje ISIL-a u Palmiri i istočnim dijelovima Alepa, gdje je uništeno skladište oružja i baza u kojoj su bili stacionirani strani borci, najviše njih s područja bivšeg SSSR-a.

I dok ruski zrakoplovi nastavljaju žestoke zračne udare, sirijska vojska potpomognuta Hezbolahom pokrenula je kopnenu ofanzivu na gradiće Talbise i Rastan u provinciji Homs. Isto tako nastavili su svoje napredovanje prema drevnom gradu Palmiri.

(NN, Večernji list)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije