Svijet

Putin s Kirilom obilježio hiljaditu godišnjicu smrti princa Vladimira

Putin s Kirilom obilježio hiljaditu godišnjicu smrti princa Vladimira
Putin s Kirilom obilježio hiljaditu godišnjicu smrti princa Vladimira

Ruski predsjednik Vladimir Putin je juče zajedno je sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve patrijarhom Kirilom u Kremlju obilježio hiljaditu godišnjicu smrti kijevskog princa Vladimira za kojeg se vjeruje da je uveo hrišćanstvo u Rusiju.

Rusija je "zasnovana na dubokim razmišljanjima princa Vladimira, na njegovoj želji da stvori princip (pravoslavlja) koji može da ujedini narode Rusije i da ujedini ovu teritoriju", rekao je Putin. Vladimir Veliki, princ iz desetog vijeka, bio je veliki knez Kijeva, koji je prešao na hrišćanstvo 988. godine i poslije toga je pokrstio cijeli Kijevski Rus.

Veliki princ je osnovao svoju zemlju na principu ljubavi i domovine, rekao je Putin i dodao da je on okončao unutrašnje borbe i uništio strane neprijatelje i da je mogao zahvaljujući pravoslavlju "ravnopravno da razgovara sa svojim susjedima".

Patrijarh Kiril je rekao da sadašnji događaji ukazuju na potrebu jačanja jedinstva i zajedničke podrške slovenskih naroda.

Ruski predsjednik i patrijarh govorili su pred visokim zvaničnicima pravoslavne crkve poslije ceremonije u jednoj od crkava u Kremlju.

Ruske vlasti su nedavno najavile da planiraju da podignu spomenik princu Vladimiru visok 24 metara na jednom brdu kod Moskve, ali je peticija koju je potpisalo 60.000 ljudi suspendovala projekat.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije