Svijet

Putin tri sata i 39 minuta odgovarao na stotinjak pitanja

Putin tri sata i 39 minuta odgovarao na stotinjak pitanja
Putin tri sata i 39 minuta odgovarao na stotinjak pitanja

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin je danas, 14. godinu za redom, gostovao u TV emisiji u kojoj je odgovarao na pitanja građana više od tri i po sata i između ostalog, potvrdio da je tačno ono što se navodi u Panama papirima, kada se radi o Rusima.

Emisiju "Direktna linija" emitovali su televizijski kanali Jedan, Rosija 1 i Rosija 24, kao i radio stanice Majak, VestiFM i Radio Rosi.

Pitanja su Putinu upućivana preko kol centra, vebsajta programa, posebne grupe na društvenim mrežama, u video formatima, kao i tekstualne ili multimedijalne poruke.

Gosti u studiju takođe su mogli da razgovaraju sa Putinom. Studio je organizovan blizu Kremlja, a u publici su bili političari, javne ličnosti, kulturni i umjetnički radnici, junaci popularnih televizijskih programa i građani.

Ruski predsjednik je govorio o raznim temama od ekonomije do politike a bilo je i nekoliko zanimljivosti.

On je, između ostalog, potvrdio da je tačno ono što se navodi u Panama papirima, kada se radi o Rusima.

Tokom emisije telefonski se uključio muškarac sa pitanjem zašto predsjednik nije reagovao na "klevete zapadnih medija o ruskoj umješanosti u of-šor kompanije".

AFP navodi da su dokumenta pokazala da su Putinovi prijatelji, posebno violončelista Sergej Roldugin, "tajno prebacili čak dvije milijarde dolara preko banaka i "sivih" preduzeća".

Ruski predsjednik je rekao: "Informacija je tačna". Kada se radi o njegovom prijatelju, violončelisti Sergeju Rolduginu, Putin je insistirao na tome da on troši sav novac na skupe muzičke instrumenata i da nije korumpiran.

Takođe je odao priznanje svom američkom kolegi Baraku Obami zato što je priznao pogrešnu odluku po pitanju Libije.

"Prije svega, ta činjenica ponovo potvđuje da je aktuelni predsjednik SAD pristojna osoba", izjavio je Putin.

"Veoma je dobro što je moj kolega imao hrabrosti da da takvu izjavu. Ne može svako da uradi tako nešto", rekao je predsjednik Rusije i dodao da je to pokazatelj snažne ličnosti.

Obama je 11. aprila izjavio kako smatra da je najveća greška, koju je napravio tokom mandata neuspjeh u planiranju nakon svrgavanja s vlasti libijskog predsjednika Moamera Gadafija 2011.

Putin je izjavio da "SAD moraju da odustanu od svojih imperijalističkih ambicija" i da moraju da tretiraju Rusiju kao ravnopravnog partnera.

On je dodao da "Vašington mora da nauči da poštuje legitimne interese Rusije i sarađuje sa Moskvom kao ravnopravnim partnerom".

Putin je kazao da su, "uprkos napetosti, Moskva i Vašington bili u stanju da konstruktivno sarađuju po pitanjima suzbijanja naoružanja, borbe protiv terorizma, Irana i drugim pitanjima".

Takođe je u emisiji i opomenuo lidera Čečenije Ramzana Kadirova zbog njegovih komentara o ruskim opozicionim aktivistima.

Ruski predsjednik je rekao i da strane sile ne treba da sa pozicije moći diktiraju uslove Rusiji, kao i da Rusija Ankaru smatra prijateljem, ali da ima problem s pojedinim turskim političarima.

Putin je naveo da niko ne može da garantuje bezbjednost ruskih turista u Turskoj, kao i da je prerano govoriti o ponovnom uspostavljanju letova za tu zemlju i Egipat, prenio je Rojters.

Odgovarajući na pitanje u "Direktnoj liniji" koga bi prvo spasao ako bi se davili Petro Porošenko i Redžep Tajip Erdogan, predsjednici Ukrajine i Turske, Putin je rekao da ako je neko odlučio da se udavi, više ga nije moguće spasiti.

"Ali, naravno, spremni smo da pružimo ruku pomoći i prijateljstva svakom našem partneru, ako oni to žele", istakao je Putin, a ruski mediji navode da je Putinu ovo pitanje postavila 12-godišnja djevojčica.

Putin je takođe priznao i da ponekad opsuje, ali isključivo samog sebe.

"To se dešava. Ali psujem samo sebe. To znači da nisam zadovoljan onim što sam učinio", rekao je Putin u TV emisiji u kojoj je odgovarao na telefonska pitanja građana, a prenijela je agencija Tas s.

Tradicionalna emisija je zabilježila rekord 2013. godine kada je Putin odgovarao na pitanja tačno četiri sata i 48 minuta, a 2014. godine program je trajao tri sata i 55 minuta.

Danas je to bilo tri sata i 39 minuta, prenio je Tas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije