Svijet

Putin u četvrtak u Ankari sa Erdoganom o Iraku i Siriji

Putin u četvrtak u Ankari sa Erdoganom o Iraku i Siriji
Foto: Tanjug | Putin u četvrtak u Ankari sa Erdoganom o Iraku i Siriji

MOSKVA/ANKARA - Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak, 28. septembra, boraviće u Ankari, gdje će sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom razgovarati o Iraku i Siriji, saopštile su danas obe strane.

Kremlj i tursko predsjedništvo su Putinovu jednodnevnu posjetu Ankari najavili danas poslije telefonskog razgovora dva predsjednika, prenosi AFP.

Kremlj je saopštio da su dva predsjednika naglasila da će primena plana za četiri "zone deeskalacije u Siriji" otvoriti put okončanju građanog rata i iznalaženju političkog rješenja.

Turski predsjednički izvori su naveli da su Erdogan i Putin razgovarali i o današnjem referendumu o nezavisnosti Kurdistana na sjeveru Iraka, i obojica su istakla značaj očuvanja teritorijalnog integriteta i Iraka i Sirije.

Ankara i Moskva podržavaju suprotstavljene strane u šestogodišnjem građanskom ratu u Siriji, pri čemu je Rusija ključni podržavalac sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok Turska podržava pobunjenike koji nastoje da Asada zbace s vlasti, napominje francuska agencija.

Međutim, iako je politika Turske zvanično nepromijenjena, Ankara blisko sarađuje sa Moskvom od kraja 2016. kako bi se sukob u Siriji okončao i ublažila je svoje napade na režim u Damasku, zaključuje AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije