Svijet

Putin želi objašnjenje o izlasku SAD iz Sporazuma

Putin želi objašnjenje o izlasku SAD iz Sporazuma
Foto: N.N. | Putin želi objašnjenje o izlasku SAD iz Sporazuma

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražiće od Džona Boltona objašnjenje o tome zašto Vašington planira da se povuče iz Sporazuma o kontroli naoružanja.

Putin će objašnjenje zatražiti kad se u Moskvi naredne nedjelje bude sastao sa savjetnikom za nacionalnu bezbjednost SAD, a vijest je prenio Rojters citirajući izjavu portparola Kremlja Dmitrija Peskova za RIA novosti.

Bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov, koji je 1987. godine zajedno sa tadašnjim predsjednikom SAD Ronaldom Reganom potpisao Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa, nazvao je ranije danas "greškom" plan aktuelnog šefa Bijele kuće Donalda Trampa da napusti taj sporazum.

Rojters prenosi da je ruska agencija Interfaks objavila da je Gorbačov poručio da "ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da raskidamo stare sporazume o razoružanju".

"Da li oni u Vašingtonu zaista ne razumiju kuda bi ovo moglo da vodi? Napuštanje Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa je greška", kazao je Gorbačov.

Tramp je u subotu rekao da će istupiti iz tog sporazuma jer ga Rusija, kako je naveo, "godinama" krši i jer taj dokument sprečava SAD da razvija novo oružje.

Sporazum zabranjuje SAD i Rusiji da posjduju, proizvode i testiraju krstareće rakete sa kopna u dometu od 500 do 5.500 kilometra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije