Svijet

Putinov plan za Ukrajinu u jednoj rečenici

Putinov plan za Ukrajinu u jednoj rečenici
Putinov plan za Ukrajinu u jednoj rečenici

Putinov plan je da federalizacijom stvori autonomiju jednog dijela teritorije unutar Ukrajine koji bi uticao na čitavu državu, povezujući je sa Rusijom politički, vojno i ekonomski tako da se zaustavi rapidno približavanje Ukrajine zapadu, te onemogućavanje ovakvih poteza bez prethodne konsultacije sa Kremljom, izjavio je Aleksandar Barunov, ruski pisac i politički komentator.

Trenutni prekid vatre u Ukrajini se održava, ali politički kompromis i rješenje još uvek su daleko, piše Blic.

Jurij V. Lutšenko, ključni savjetnik ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka kaže da bi stvaranje specijalnog autonomnog regiona na istoku bio "kancerogeni tumor u ukrajinskom organizmu".

Dodao je i to da će Ukrajina otvoriti vrata čak i "Kremljom zatrovanim separatistima iz Donbasa", onda kada im životni standard bude dovoljno privlačan, a zauzvrat će morati da prihvate da žive u "evropski opredeljenoj Ukrajini".

Ipak, Vladimiru Putinu mnogo stvari ide u korist, od implodirajuće ukrajinske ekonomije, preko činjenice da se zima polako približava, do toga da ukrajinska vojska djeluje istrošeno.

"Putinov cilj, između ostalih, može biti i zamrzavanje sukoba sa Kijevom, koje bi rezultiralo otcjepljenjem, tačnije nezavisnom autonomijom jugoistočnog dijela Ukrajine, ili čak anekstiranje teritorije koja bi povezivala Rusiju i Krim. Druga opcija bi znatno pogoršala ratnu situaciju ", završio je svoj intervju za "Njujork tajms" Aleksandar Barunov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije