Svijet

Radikalni desničari očekuju rekordni podvig na izborim za EP

Radikalni desničari očekuju rekordni podvig na izborim za EP
Radikalni desničari očekuju rekordni podvig na izborim za EP

BRISEL – Evropski parlamentarni izbori održat će se od 22. do 25. maja, a dosadašnje ankete predviđaju da će primat zadržati demokrišćani i socijalisti, ali najveći skok bi mogle napraviti radikalno desničarske stranke i pokreti, koji planiraju da osnuju dvije parlamentarne grupe u Evropskom parlamentu, javlja Anadolu Agency (AA).

Aktuelni Evropski parlament od 2009. godine broji 766 poslanika, među kojima je 47 pripadnika radikalno desničarskih partija, od kojih su 26 članovi grupe Evropske slobode i demokracije (EFD), a 21 poslanik nastupa kao nezavisni član parlamenta.

Podsjećamo da su radikalni desničari na izborima 2004. godine osvojili rekordnih 8,1 posto glasova. Taj procenat je 2009. godine pao na 6,6.

Poslljednje ankete najavljuju da bi radikalni desničari na majskim izborima mogli osvojiti rekordnu podršku birača u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Holandiji, Austriji, Danskoj, Finskoj i Švedskoj, a da bi važnu ulogu mogli imati i na izborima u Mađarskoj, Grčkoj, Italiji, Belgiji, Bugarskoj, Slovačkoj i Češkoj Republici.

Nakon predstojećih izbora, Evropski parlament će brojati 750 poslanika, a analitičati predviđaju da bi više od 70 poslaničkih mjesta moglo pripasti nacionalistima iz redova radikalne desnice. Međutim, analitičari tvrde da ova politička opcija ni ovog puta ne nastupa jedinstveno i najavljuju formiranje dvije grupe u EP, što će znatno oslabiti njihov uticaj u tom tijelu.

Evropska radikalna desnica podijeljena je na dva bloka. Liderka francuske partije Nacionalni front (FN) Marine Le Pen i lider holandske Partije sloboda (PVV) Girt Vilders na čelu su Saveza evropske slobode, dok grupu Evropska sloboda i demokracija (EFD) predvodi lider Partije nezavisnosti Velike Britanije (UKIP) Nigel Farage.

Savez evropskih nacionalista okupljen oko Le Penove i Vildersa ne zastupa antijevrejsku politiku.

Vilders glasove prikuplja uglavnom antiislamskom i antimiigrantskom retorikom, a Le Penova izbjegava da ponavlja antijevrejske izjave, po kojima je u prošlosti bio poznat njen otac Žan-Mari Le Pen. Iako još nije zvanično ni formiran, analitičari predviđaju da će se ovom Savezu pridružiti desničari austrijske Partije slobode (FPO), italijanske Sjeverne unije (LN), belgijske partije Flamanaca (VB), slovačke Nacionalne partije (SNS) i švedskih Demokrata (SD).

Anketna istraživanja PollWatcha pokazuju da bi ovih sedam desničarskih partija mogle osvojiti 38 poslaničkih mjesta u EP-u i osnovati zasebnu parlamentarnu grupu, za šta je neophodno 25 poslaničkih mjesta.

S druge strane, blok desničara okupljen oko Nigela Farage najavljuje da će i u novom sazivu EP-a imati svoju parlamentarnu grupu. Ovom bloku će se pridružiti bugarska partija ATAKA, mađarski JOBBIK, grčka Zlatna zora, danska Narodna partija, finsi i drugi desničari iz Srednje i Istočne Evrope.

Anketa PollWatcha predviđa da će na majskim izborima za Evropski parlament evropski demokršćani osvojiti 222, socijalisti 209 poslaničkih mjesta i nastaviti dominaciju u evropskoj politici. Liberali bi mogli osvojiti 60, radikalna ljevica 53, konzervativci i reformisti 42 i Zeleni 38 poslaničkih mjesta. Preostalih 127 poslaničkih mjesta podijelit će radikalni desničari, protivnici Evorpske unije i nezavisni poslanici Evropskog parlamenta.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije