Svijet

Rahoj: Cipras da se uozbilji

Rahoj: Cipras da se uozbilji
Rahoj: Cipras da se uozbilji

MADRID - Španski premijer Mariano Rahoj zatražio je danas od grčkog premijera Aleksisa Ciprasa da se uozbilji i da od Španije i Portugalije ne pravi žrtvene jarce, nakon što je Cipras optužio ove dvije države da su odgovorne za podrivanje pregovora sa Briselom o produženju programa pomoći.

"Nismo mi odgovorni za frustracije koje je stvorila grčka radikalna ljevica obećanjima za koje je znala da neće moći da ih ispuni, što je i pokazala", izjavio je Rahoj.

Rahoj je pred aktivistima svoje stranke u Andaluziji rekao da je grčka radikalna ljevica juče odlučila da su vlade Portugalije i Španije odgovorne za probleme Grčke.

"To ne rješava probleme, samo ih pogoršava", rekao je Rahoj i zaključio da je jedino rješenje u ozbiljnosti.

Cipras je juče optužio Španiju i Portugaliju da predvode konzervativnu zavjeru radi rušenja njegove ljevičarske vlade, u strahu od sopstvenih radikalnih snaga pred izbore ove godine.

Cipras je optužio Madrid i Lisabon za zauzimanje tvrde linije u pregovorima, koji su doveli do toga da evrozona prošle sedmice produži paket pomoći Atini na naredna četiri mJeseca.

I španska i portugalska vlada uložile su zvanični protest zbog ovih izjava.

Portugalijski premijer Pedro Pasos Koeljo naveo je u diplomatskoj noti, koju je uputio evropskim institucijama, da je zbunjen neosnovanim otpužbama Aleksisa Ciprasa, izjavio je za AFP jedan od njegovih portparola.

Izvor iz španske vlade rekao je da je Madrid pozvao Evropski savjet i Evropsku komisiju da "osude izjave Ciprasa. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije