Svijet

Rahoj: Dobio sam demokratski mandat za formiranje vlade

Rahoj: Dobio sam demokratski mandat za formiranje vlade
Rahoj: Dobio sam demokratski mandat za formiranje vlade

MADRID - Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je danas da je, poslije nedjeljnih izbora, dobio "demokratski mandat" da pokuša da formira vladu koja će njegovoj zemlji dati političku stabilnost u narednih četiri godine.

"Narodna partija vjeruje da ima odgovornost i mandat da započne dijalog i istraži održivost stabilne vlade koja bi mogla da ponudi neophodnu sigurnost u i izvan Španije", rekao je Rahoj na konferenciji za novinare poslije sastanka za zvaničnicima svoje stranke, prenosi Rojters.

Rahoj je istakao da će ta ponuda važiti samo za partije koje brane jedinstvo Španije.

Prethodno je lider desničarske stranke Siudadanos (Građani) Albert Rivera, koja je zauzela četvrto mjesto na izborima u Španiji, izjavio da njegova partija neće biti dio buduće vlade i da će ostati u opoziciji.

Istovremeno, dvije glavne ljevičarske partije u Španiji tvrde da neće dozvoliti vladajućoj Narodnoj partiji premijera Marijana Rahoja da oformi novu vladu.

Španska Socijalistička partija, koja je zauzela drugo mjesto nakon nedjeljnih parlamentarnih izbora, saopštila je da će glasati protiv toga da Rahoj formira novu vladu, prenosi AP.

Predstavnik socijalista Cesar Luena rekao je da će se Narodna partija, koja je osvojila najviše glasova, imati problema u formiranju vlade, ali da ih socijalisti neće podržati.

On je time isključio mogućnost uspostavljanja koalicije bez presedana između dvije stranke, koje su dominirale španskom politikom decenijama.

Pablo Iglesias, lider španske partije Podemos, koja je zauzela treće mjesto na parlamentarnim izborima, izjavio je da neće dozvoliti vladajućoj Narodnoj partiji da oformi novu vladu.

"Da ne ostane sumnja... Podemos neće ni aktivno ni pasivno dozvoliti vladu PP", rekao je Iglesias na konferenciji za novinare.

Narodna partija je osvojila većinu poslaničkih mjesta - 124, ali to ni blizu nije dovoljno da samostalno formira vladu. Za apsolutnu većinu potrebno je 176 od ukupno 350 mjesta u španskom prlamentu.

Socijalistička partija (PSOE) osvojila je 90 poslaničkih mjesta, a Podemos 69. Desničarski Siudadanos (Građani) našao se na četvrtom mjestu sa 40 osvojenih mjesta.

Preostala mjesta pripala su regionalnim strankama koje će, kako ocjenjuje Politiko, biti ključne u procesu formiranja koalicione vlade, što bi moglo da dovede i do formiranja ljevičarske koalcije u koju bi bile uključene katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost te regije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije