Svijet

Raketa koju je Tramp poslao na Siriju: Isto oružje opustošilo i Jugoslaviju 1999. godine

Raketa koju je Tramp poslao na Siriju: Isto oružje opustošilo i Jugoslaviju 1999. godine
Raketa koju je Tramp poslao na Siriju: Isto oružje opustošilo i Jugoslaviju 1999. godine

Američka vojska sinoć je napala sirijski aerodrom u Šajratu lansiranjem 59 raketa tipa tomahavka kao odmazdu za upotrebu hemijskog oružja u Idlibu.

Američki predsjednik, Donald Tramp naredio je vojne napade na Siriju u četvrtak zbog korišćenja hemijskog oružja koje je ubilo najmanje 86 ljudi, uključujući i djecu. Dva ratna broda u istočnom Mediteranu lansirali su 59 raketa Tomahavk na vojne baze sirijske vlade, saopštili su američki zvaničnici.

Tomahavk je krstareća raketa srednjeg dometa, a razdaljina koju može da pređe je od 1.250 kilometara do 2.500 kilometara. Iste rakete korišćene su i u bomabardovanju Jugoslavije 1999. godine, a na sličnosti ova dva napada ukazali su i pojedini ruski zvaničnici.

Vojni analitičar CNN-a rekao je da je Tomahavk dobar izbor za ovakvu vrstu napada.

"To je ono za šta je Tomahavk i napravljen. Udara na niskom novou i to u fiksne objekte bez rizika po vazdušnu posadu", istakao je Rik Francona, penzionisani američki potpukovnik vazduhoplovstva.

Tomahavk rakete ispaljene su s mora i putuju relativno nisko, blizu zemlje, i vođeni su naprednim navigacionim sistemima, što znači da SAD mogu da ciljaju vazduhoplovne baze u Siriji izdaleka.

Tomahavk može biti opremljen sa 453 kilometara konvencionalne bojeve glave, rekla je mornarica. Iako ove rakete imaju mogućnost da nose nuklearni teret, političari su ukinuli ovu mogućnost.

(cnbs.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije