Svijet

Raspad Čehoslavačke mapa puta za nezavisnost Škotske

Raspad Čehoslavačke mapa puta za nezavisnost Škotske
Raspad Čehoslavačke mapa puta za nezavisnost Škotske

PRAG - U slučaju da u Škotskoj na sutrašnjem referendumu bude potvrdan odgovor za nezavisnost, prilikom razlaza Škoti i Britanci treba da se ugledaju na nekadašnju Čehoslovačku - navodi Asošijejted pres.

Poznat kao "plišani razvod" - raspad Čehoslovačke nije bio ni blizu izbijanja secesionističkih sukoba kao što je to bio slučaj u bivšoj SFRJ.

Sve je proteklo mirno i glatko poput "plišane revolucije" kojom je sa vlasti svrgnut komunistički režim.

Čehoslovačka je formirana iz dva dijela austrougarskog carstva, koje je nestalo nakon Prvog svjetskog rata. Ključni dio raspada bile su nesuglasice oko političkih i ekonomskih reformi nakon okončanja četiri decenije komunizma.

Slovaci su željeli da zadrže zajedničku valutu, ali nesuglasice u ekonomijama dvije novonastale države značio je da se monetarna unija raspala nakon samo šet sedmica.

Poslije 8. februara, ljudi su dobili rok od četiri dana da sav svoj novac stave u banke i na novčanice su stavljene češke ili slovačke oznake.

Cjelokupna operacija protekla je bez problema i sada se smatra primjerom, koji treba slijediti.

Nacionalna zastava bila je manji problem nakon što je Češka donijela odluku da nastavi da koristi Čehoslovačku.

Nacionalne himne predstavljale su još manji problem. Strofa na češkom jeziku postala je Češka nacionalna himna, a Slovaci su uzeli dio na slovačkom jeziku i  dodali još jednu strofu.

Na isti način rješeno je i pitanje grba. Lav je na češkom grbu, a u Slovačkoj je dvostruki krst.

Nekadašnji disident Vaclav Havel prvobitno je bio protiv separacije i podnio je ostavku na funkciju predsjednika 1992. godine ali je deset godina kasnije priznao da je "dobro što se raspad desio". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije