Svijet

Raspušten kanadski parlament, počinje najduža predizborna kampanja

Raspušten kanadski parlament, počinje najduža predizborna kampanja
Raspušten kanadski parlament, počinje najduža predizborna kampanja

Kanadski premijer Stiven Harper raspisao je u Otavi izbore koji će se odžati 19. oktobra.

Time je počela najduža predizborna trka u savremenoj istoriji Kanade koja će trajati 78 dana.

Biće to vjerovatno najneizvjesniji izbori u ovom vijeku jer nijedna od tri glavne partije - vladajuća Konzervativna, opoziciona Nova demokratska (NDP) i Liberalna nemaju realne šanse da osvoje apsolutnu većinu u poslaničkom (donjem) domu parlamenta.

Prema dosadašnjim povremenim anketama potencijalnih birača, svaka od tri partije mogla bi da osvoji oko 30 procenata glasova.

Novi kanadski parlament imaće 338 poslanika, 30 više nego do sada.

Kao dva glavna predizborna prioriteta svoje partije premijer Harper je naveo privredu i bezbjednost. Uprkos činjenici da se, prema mnogim analizama, Kanada nalazi u recesiji Harper je naglasio da njegova zemlja još uvijek veoma dobro pozicionirana u grupi G7 najrazvijenih zemalja svijeta.

On je takođe naglasio potrebu za povećanom bezbjednošću s obzirom da je Islamska država i Kanadi objavila rat, a da je Putinov režim zbog krize u Ukrajini pretnja opštoj bezbjednosti.

Harper je odbacio primjedbe opozicionih partija da će najduža predizborna kampanja očigledno koštati kanadske poreske obveznike desetine dodatnih miliona dolara tvrdeći da svaka partija svoju kampanju finansira iz sopstvenih izvora.

Konzervativci su poslije 13-godissnje vladavine liberala krajem prošlog i početkom ovog vijeka došli na vlast u januaru 2006. i iznova pobjedili i na izborima 2008. godine.

Do vanrednih izbora 2011. Harperova vlada je vladala kao manjinska pet godina,a tada su osvojili apsolutnu većinu koju su imali do današnjeg raspuštanja parlamenta i raspisa redovnih izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije