Svijet

Raste broj mrtvih u Gazi: U napadu na školu 15 poginulih

Raste broj mrtvih u Gazi: U napadu na školu 15 poginulih
Raste broj mrtvih u Gazi: U napadu na školu 15 poginulih

GAZA - Prema prvim procjenama najmanje 15 palestinskih izbjeglica poginulo je u izraelskom napadu na školu UNRWA-a (agencije Ujedinjenih nacija za palestinske izbjeglice), javlja Anadolu Agency (AA).

"U bombardovanju škole UNRWA-a na sjeveru Zapadne Obale u kojoj se nalazilo više desetina palestinskih izbjeglica poginulo je 15, ne 20 osoba kako smo prvobitno izjavili, a povrijeđeno je najmanje 100 osoba. Postoji bojazan da bi se broj poginulih i povrijeđenih mogao povećati", rekao je portparol Ministarstva zdravstva Palestine Ešref al-Kudra.

"U izraelskom napadu na školu UNRWA-e 15 osoba izgubilo je život. Od 05:40 sati u jutro broj mrtvih u Gazi povećao se na 1.256, a povrijeđenih na 7.130 osoba", izjavio je Kudra ističući kako se prema posljednjim procjenama ustanovio broj nastradalih u napadu na školu.

Ministarstvo zdravstva Palestine u sinoć u kasnim satima izdalo je saopštenje u kojem se navodi da je u napadu na školu UNRWA-e u kojoj su se nalazile palestinske izbjeglice poginulo 20 osoba među kojima su većinom žene i djeca.

Sinoć su izraelski vojni avioni bombardovali tri džamije u Gazi. Prema izjavama očevidaca avioni su pogodili džamiju "Es-Sevusi" u izbjegličkom kampu Shati na zapadu Gaze, pri čemu je pričinjena materijalna šteta na okolnim stambenim objektima. Na jugu Gaze pogođena je džamija "Halil el-Vezir" a na sjeveru džamija "El-Beshir".

Napad na Pojas Gaze počeo je 7. jula kada je izraelska vojska zvanično započela ofanzivu kodnog imena "Zaštitna linija". Na hiljade granata i bombi je bačeno na Pojas Gaze, a 17. jula Izrael počinje kopneni napad. Od 7. jula pa do danas poginulo je 1.256 osoba, povrijeđeno 7.130. Pogođene su 74 džamije, od kojih je 20 potpuno srušeno.

Hamasovo vojno krilo brigada Izzedin el-Kassam saopštilo je da u sukobima sa Izraelom ubili više od 90 izraelskih vojnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije