Svijet

Razmjena vatre ispred istanbulske policije, napadač ubijen

Razmjena vatre ispred istanbulske policije, napadač ubijen
Razmjena vatre ispred istanbulske policije, napadač ubijen

ISTANBUL - Turske snage bezbjednosti ubile su danas ženu napadača naoružanu bombama i pištoljem, dok je njen saučesnik pobjegao nakon što je ranjen u okršaju ispred sjedišta policije u Istanbulu, javili su turski mediji.

Guverner Istanbula Vasip Sahin potvrdio je turskim medijima da je meta oružanog napada bila uprava policije u Istanbulu, prenijela je agencija Frans pres.

"Žena terorista, sa bombama i pištoljem, ubijena je u sukobu. Drugi napadač, muškrac je pobjegao nakon što je povrijeđen, kao i jedan policajac koje je lakše ranjen", rekao je Sahin.

Na televizijskim snimcima je pokazano tijelo žene napadača kako leži na asfaltu na putu ispred policijske stanice u okrugu Fatih, u centru Istanbula pošto je ubijena.

Napad je uslijedio nekoliko sati pošto su dvije naoružane osobe ušle u kancelarije vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) u predgrađu Istanbula, u četvrti Kartal na azijskoj strani grada.

Rojters je ranije javio da je uhapšen napadač u kancelariju AKP, koji je razbio prozor na gornjem spratu zgrade u četvrti Kartal, na azijskoj strani Istanbula i istakao zastavu Turske na kojoj je, osim polumjeseca i petokrake, bio i amblem sa bijelim mačem.

U Istanbulu je povećan stepen bezbjednosne pripravnosti poslije jučerašnje talačke krize koja je rezultirala smrću tužioca Mehmeta Selim Kiraza.

Kiraz, koji je ubijen tokom akcije spasavanja, nalazio se na čelu istrage o smrti Berkina Evana (15), koji je preminuo prošlog marta nakon devet mjeseci provedenih u komi od rane na glavi zadobijene od policijskog kanistera za gas.

Grupa je dala tužiocu rok do 15.36 po lokalnom vremenu da saopšti identitet policajaca za koga tvrde da stoje iza ubistva Elvana, ili će biti ubijen, a među zahtjevima je bilo i "javno saopštavanje" imena odgovornih policajaca.

Vlasti su pokušale da pregovaraju za oslobađanje Kiraza, ali je on zadobio prostrelne rane na glavi i tijelu i od posljedica ranjavanja preminuo u bolnici, dok su njegovi otmičari ubijeni.

Tokom noći u dvije četvrti Istanbula došlo je do sukoba policije i demonstranata, poslije talačke krize u sudnici u kojoj tužilac i njegovi otmičari, pripadnici zabranjene marksističke Revolucionarne narodnooslobodilačke partije - Fronta (DHKP-C), ubijeni.

U Antaliji, turske vlasti su uhapsile 22 studenata koje sumnjiče za pripadnost radikalnoj ljevici - grupi koja stoji iza jučerašnje drame.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije