Svijet

Republikanci povukli prijedlog zakona o zdravstvenoj njezi

Republikanci povukli prijedlog zakona o zdravstvenoj njezi
Republikanci povukli prijedlog zakona o zdravstvenoj njezi

VAŠINGTON - Republikanski lideri u Predstavničkom domu američkog Kongresa iznenada su povukli svoj predlog zakona o zdravstvenoj nezi o kojem je danas trebalo da se glasa, a tu odluku su donijeli zbog nedovoljnog broja glasova, javlja AP.

Time su republikanski lideri željeli da izbjegnu ponižavajući poraz za predsjednika Donalda Trampa, ocjenjuje američka agencija.

Predsjednik Predstavničkog doma Pol Rajan povukao je predlog zakona sa dnevnog reda nakon što ga je Tramp pozvao i zatražio da obustavi raspravu i glasanje o spornom prijedlogu zakona, rekla je Rajanova portparolka Ešli Strong.

Tramp je, međutim, ranije danas pozvao republikance da podrže njegov plan zdravstvene reforme i odbace postojeći zakon, takozvani "Obamaker", upozorivši da će u protivnom izgubiti svaku priliku da ga reformišu, objavili su americki mediji.

"Poslije sedam strašnih godina Obamakera, ovo je konačno vaša šansa za veliki plan!", napisao je Tramp na Twitteru, prenio je AP.

On je objavio taj ultimatum pošto je Predstavnički dom Kongresa već bio odložio glasanje o reformi za jedan dan, jer je postalo očigledno da dio republikanaca ne želi da podrži plan.

Poništavanje "Obamakera", zdravstvene politike bivšeg predsjednika Baraka Obame koja je obilježila njegova dva mandata, bilo je jedno od najglasnijih predizbornih Trampovih obećanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije