Svijet

Rjabkov: Moskva poštuje međunarodno pravo

Rjabkov: Moskva poštuje međunarodno pravo
Rjabkov: Moskva poštuje međunarodno pravo

MOSKVA - Rusija, koja je poslala humanitarni konvoj ka istoku Ukrajine, poštuje norme međunarodnog prava, izjavio je danas u Moskvi zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

"Oni koji se pozivaju na norme međunarodnog prava koje smo uvijek poštovali i koje ćemo poštovati, prebacuju svoje greške na druge. Radimo striktno u skladu sa normama međunarodnog humanitarnog prava", izjavio je Rjabkov.

On je naveo da Moskva više ne može da toleriše tešku situaciju u kojoj se nalazi stanovništvo na jugoistoku Ukrajine, prenosi RIA "Novosti".

U međuvremenu je generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen oštro osudio upad ruskog humanitarnog konvoja na teritoriju Ukrajine i upozorio da Rusija svojim potezima pogoršava krizu.

"Takozvani ruski humanitarni konvoj prešao je na teritoriju Ukrajine, bez dozvole ukrajinskih vlasti i učešća Međunarodnog komiteta Crvenog krsta", naveo je Rasmusen u saopštenju.

On je upozorio da Rusija ovim činom nije samo prekršila međunarodne obaveze i humanitarne principe, već je dovela u pitanje svoju tvrdnju da je riječ o pomoći za ugrožene civile, a ne o vojnoj podršci proruskim snagama.

Rasmusen je upozorio da je NATO uočio pojačano prisustvo ruskih trupa na granici sa Ukrajinom i da sve moderno oružja stiže u ruke pobunjenika.

"Rusija potpiruje krizu uprkos naporima međunarodne zajednice da se nađe političko rješenje", poručio je Rasmusen i upozorio da Rusija svojim ponašanjem rizikuje da dospije u dublju međunarodnu izolaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije