Svijet

Rješenje za novo ime Makedonije nalazi se u Vašingtonu?

Rješenje za novo ime Makedonije nalazi se u Vašingtonu?
Foto: N.N. | Rješenje za novo ime Makedonije nalazi se u Vašingtonu?

SKOPLJE - Americi je veoma stalo da Makedonija uđe što prije u NATO i da se riješi spor oko imena sa Grčkom, jer je on uzrok blokade. A glavni cilj je — sprečavanje ruskog uticaja na Balkanu, navodi sagovornik Sputnjika.

Odgovor na pitanje kako će se ubuduće definitivno zvati država Makedonija nalazi se u Vašingtonu!

Naime, ime koje je poslije Samita EU i država Zapadnog Balkana — Republika Ilindenska Makedonija — bilo prihvatljivo za obe strane, ipak nije prošlo. Stvari su se poslije dva dana ponovo zakomplikovale. Upravo zbog toga, makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov i njegov grčki kolega Nikos Kocijas, sastaće se 24. i 25. maja u Njujorku, u prisustvu specijalnog predstavnika UN Metjua Nimica, koji posreduje u sporu oko imena Makedonije.

Grčki list "Vima" navodi da bi taj sastanak mogao da pruži posljednju priliku da se postigne napredak poslije "neuspjeha" sa prijedlogom o "Ilindenskoj Makedoniji" i da se obje strane vrate na pet prijedloga koje je predložio Nimic. Kako "Vima" navodi, dominiraju dva prijedloga — "Nova Makedonija" i "Gornja Makedonija", iako se od ranije zna da ova imena nisu prihvatljiva ni za jednu stranu, uključujući i treću — Bugarsku. Ova velika zainteresovanost Amerike da riješi to pitanje, po riječima politikologa iz Skoplja Branka Đorđevskog, ima više aspekata, ali on na prvo mjesto stavlja onaj koji se tiče želje Amerike i NATO-a da Makedoniju što prije vide u ovoj vojnoj Alijansi.

SAD žele Makedoniju što prije u NATO

"Americi je veoma stalo da Makedonija uđe što prije u NATO i da se reši taj problem sa imenom, jer je on uzrok blokade, prvenstveno da bi sprečili širenje ruskog uticaja u region", navodi sputnjikov sagovornik.

On ne sumnja da će Amerika pojačati svoj pritisak na obje strane da riješe problem imena prije predstojećeg samita NATO-a u junu, kako bi Makedonija postala dio ove Alijanse.

Iako ne vjeruje da to može da se desi, prije svega zbog oštrog protivljenja grčke opozicije ovom rješenju za ime Makedonije, ne potcjenjuje moć pritisaka koji bi Amerika mogla da nametne, kako bi ostvarila svoj cilj.

"Signal za to je i nedavno ’javljanje‘ američkog potpredsjednika Majkla Pensa koji je razgovarao sa Ciprasom i ukazao mu na želju Amerike da se problem što brže riješi. Dakle, nema dileme da će Amerika tokom posjete makedonskih i grčkih zvaničnika iskoristiti šansu da pokuša da insistira da ovo bude rješenje za promjenu imena Makedonije", objašnjava Đorđevski.

On ujedno i podsjeća da makedonska Vlada nije odbacila ovaj prijedlog i pored protivljenja opozicije. To se, kako kaže, vidi i iz namjere da raspišu referendum na kome bi se građani izjasnili po ovom pitanju. Međutim, i da referendum bude u korist imena za koje se zalažu Zaev i Amerika, Đorđevski podjseća da je za tako nešto potrebna promjena Ustava, što znači i podrška dvotrećinske većine u Parlamentu, što Zaev nema.

"Ovo znači da će ovaj prijedlog za ime biti i dalje u igri, ali i da će pokušati da se pritiskom izdejstvuju i neke modifikacije. To jest, da se Grčkoj daju neke garancije oko onoga što ona smatra da je prijetnja, a to je određeni makedonski iredentizam. Dakle, posljednji predlog za ime Makedonije je i dalje u igri, ali ne znam da li će i kako će moći da se oživi", objašnjava Đorđevski.

On u svom zaključku navodi i da je veoma bitno da li će se u nekom modifikovanom prijedlogu ostaviti za unutrašnju upotrebu naziv države, kako stoji i u Ustavu — "Republika Makedonija“, dok bi novi bio za „spoljnu upotrebu", jer bi ovakva varijanta bila možda prihvatljiva i za opoziciju, a samim tim bi i izmjene Ustava bile minimalne, to jest, mogle bi se i obaviti i običnim aneksom.

NIkad bliže rješenju

Makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov izjavio je da će smatrati sebe odgovornim ako ne uspije proces pregovora o rješavanju dugotrajnog spora oko imena sa Grčkom i da će odmah podnijeti ostavku, što bi moglo da bude novi problem za Zaeva, jer bi na taj način i ionako krhka vlada Zaeva bila dodatno uzdrmana.

Vlada Makedonije je u saopštenju navela da nikada nisu bili bliže rješenju, a da prijateljstvo dveju zemalja i dvaju naroda nikada nije bilo veće.

Spor sa Grčkom oko imena Makedonije traje više od 25 godina i to je kočnica na putu evroatlantskih integracija službenog Skoplja, ali i učlanjenju u NATO.

(NN/sputniknews.com)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije