Svijet

Rogozin: Rusija može i sama izgraditi nosač helikoptera

Rogozin: Rusija može i sama izgraditi nosač helikoptera
Rogozin: Rusija može i sama izgraditi nosač helikoptera

MOSKVA - Rusija će sama izgraditi svoj nosač helikoptera ukoliko Francuska odustane od dogovorene isporuke nosača "Mistral", izjavio je prvi zamjenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin.

On je u intervjuu za agenciju Itar-Tass rekao da bi ruski brod bio bolji od "Mistrala" zato što bi imao ojačanje protiv leda i mogao bi da plovi u arktičkim vodama.

"Mislim da odustajanje od ugovora za isporuku 'Mistrala' ne bi baš bilo korisno za francuskog predsjednika. Smatram da bi to izazvalo veliku štetu brodogradilištu koje gradi ove brodove", rekao je Rogozin i dodao da bi u tom slučaju Francuska morala da plati kompenzaciju, kako je i predviđeno ugovorom.

"Kad smo poručivali te brodove, nismo imali tehnologiju za izgradnju velikih brodova, ali sada je imamo", rekao je ruski zamjenik premijera.

Francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus odbacio je prošle nedjelje kritike upućene Parizu zbog namjere da Moskvi isporuči nosač helikoptera "Mistral", naglašavajući da "postoji pravilo da se potpisani i plaćeni ugovori moraju poštovati".

"Ugovor sa Rusjom o isporuci 'Mistrala' potpisan je 2011. Njegov potpisnik nije aktuelna vlada, ali nema veze. Postoji pravilo da se potpisani i plaćeni ugovori moraju poštovati", izjavio je šef francuske diplomatije za radio Frans Inter.

Vašington i London su žestoko osudili namjeru Francuske da isporuči nosač helikoptera Rusiji.

Američki predsjednik Barak Obama izrazio je žaljenje što Pariz nije donio odluku o suspenziji potpisanog ugovora, preneo je AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije