Svijet

Rohani upozorio Trampa da se drži sporazuma

Rohani upozorio Trampa da se drži sporazuma
Foto: N.N. | Rohani upozorio Trampa da se drži sporazuma

TEHERAN - Predjsednik Irana, Hasan Rohani, upozorio je danas američkog predjsednika Donalda Trampa da se drži nuklearnog sporazuma sa Teheranom potpisanog sa svjetskim silama 2015. ili će biti suočen sa "teškim posljedicama".

"Govorim onima u Bijeloj kući da ukoliko se ne budu pridržavali svojih obaveza, iranska vlada će reagovati snažno", Rohani je rekao u govoru koji je uživo prenosila državna televizija, prenio je Rojetrs.

"Ukoliko bilo ko iznevjeri sporazum, treba da zna da će biti suočen sa teškim posljedicama", dodao je Rohani.

Sporazumom potpisanim između Irana i šest svjetskih sila (SAD, Rusijom, Njemačkom, Velikom Britanijom, Francuskom i Kinom) dogovoreno je da Iran obustavi svoj nuklearni program u zamjenu za smanjenje sankcija.

Tramp je, međutim, u prethodnom periodu ovaj sporazum okarakterisao kao jedan od najgorih ikada sklopljenih sporazuma, a u januaru je postavio ultimatum Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, navodeći da moraju da se usaglase o popravljanju onoga što SAD vide kao "mane" tog sporazuma, u suprotnom će odbiti da produži smanjenje sankcija njegove zemlje.

Posljednji rok je 12. maj, kada će SAD ponovo u potpunosti uvesti sankcije Iranu, osim ako Tramp ne izda drugačiju izvršnu naredbu, navela je britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije