Svijet

Rojters: Tramp će u UN pokušati da proda svoju diplomatiju

Rojters: Tramp će u UN pokušati da proda svoju diplomatiju
Foto: Tanjug/AP arhiva | Rojters: Tramp će u UN pokušati da proda svoju diplomatiju

NJUJORK - Godinu dana pošto je tokom svog prvog obraćanja u UN, zaprijetio da će "potpuno uništiti" Sjevernu Koreju, američki predsjednik Donald Tramp ove nedjelje se vraća na podijum u Njujorku, ali u potpuno izmijenjenoj atmosferi, s namjerom da svijetu "proda" svoju diplomatiju kao uspješnu u smanjenju rizika od rata, piše Rojters.

Međutim, kako navodi britanska agencija, iako se očekuje da će se ovogodišnje obraćanje Trampa na Generalnoj skupštini UN značajno razlikovati od onog 2017, kada je sjevernokorejskog lidera Kima Džonga Una nazvao "raketašem (Rocket Man) u samoubilačkoj misiji", pojedini američki zvaničnici i analitičari napominju da Pjongjang tek treba da preduzme konkretne korake kako bi pokazao da je spreman da se odrekne nuklearnog arsenala koji, prema Vašingtonu, predstavlja prijetnju po SAD.

Prema ocjeni britanske agencija, raspoloženje je definitivno promijenjeno kada su se Tramp i Kim sastali na samitu bez presedana 12. juna u Singapuru, a u proteklih nedjelju dana, sjevernokorejski lider je obećao južnokorejskom predsjedniku Mun Džae-inu da će razmontirati pogon za lansiranje raketa i nuklearni kompleks, ako SAD preduzmu "odgovarajuće akcije".

Mada je djelovalo da je uspostavljen pozitivan ton, dodaje Rojters, nisu do kraja ispunjeni zahtjevi Vašingtona da Pjongjang preda cjelokupan popis programa naoružanja Sjeverne Koreje i krene napovratnim koracima ka denuklearizaciji.

Tramp će se danas sastati s Munom kako bi dobio izvještaj iz prve ruke o samitu dvije Koreje, prije nego što u utorak održi govor u UN.

Tramp predsjedava SB UN, Nebenzja: Ushićen sam

Američki predsjednik Donald Tramp predsjedavaće u srijedu Savjetu bezbednosti UN, a ambasadorka SAD pri UN Niki Hejli najavljuje da će to biti do sada najgledanija takva sednica.

Tramp je predsjedavao sastancima upravnih odbora, kabineta i učestvovao u televizijskim rijalitima, ali ove sedmice će u okviru aktivnosti tokom zasjedanja Generalne skupštine UN, on na sednici SB UN kritikovati Iran, navodi Rojters.

Šef Bijele kuće će moći da predsjedava Savjetu bezbjednosti pošto SAD ovom mjeseca predsjedavaju tom 15-očlanom izvršnom tijelu UN.

"Sigurna sam da će to biti najgledanija sjednica Savjeta bezbjednosti ikada do sada", rekla je Hejlijeva novinarima.

Ona je navela da nije planirano da se na toj sjednici usvoji neka rezolucija.

Međutim, uprkos nepredvidljivoj Trampovoj prirodi, neke diplomate ne očekuju performans nalik rijalitiju u Savjetu bezbjednosti gdje će skoro svaku članicu predstavljati premijeri ili predsednici, izuzev Rusije i Kine koje će reprezentovati najvjerovatniji ministri.

"Mislim da uopšte neće biti toliko zabavno", rekao je jedan visoki diplomata UN koji je želio da ostane anoniman.

Rojters navodi da je rijedak slučaj da se SB UN, uspostavljen 1945. godine prilikom osnivanja svjetske organizacije, sastane na nivou šefova država ili vlada. Biće ovo treći put da Savjetu bezbjednosti predsjedava predsjednik SAD, pošto je to dvaput učinio Trampov prethodnik Barak Obama - 2009. i 2014. godine.

Na pitanje šta misli o predstojećem Trampovom predsjedavanju Savjetu bezbjednosti, ambasador Rusije pri UN Vasilij Nebenzja je uz osmijeh rekao: "Ushićen sam".

On je dodao da ne vjeruje da će se tom prilikom čuti nešto intrigantno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije