Svijet

Rufen: SAD-u potreban spoljni neprijatelj za unutrašnje jedinstvo

Rufen: SAD-u potreban spoljni neprijatelj za unutrašnje jedinstvo
Rufen: SAD-u potreban spoljni neprijatelj za unutrašnje jedinstvo

PARIZ - Americi je potreban spoljni neprijatelj da bi osigurala jedinstvo zajednice, smatra francuski istoričar, diplomata i književnik Žan-Kristof Rufen.

"Od kraja Hladnog rata, Sjedinjene Države stvorile su sebi dva neprijatelja - radikalni islam i Rusiju", rekao je Rufen u intervjuu za francuski list "Figaro".

On je dodao da sada SAD treba da izabere samo jednog, a najbolji "kandidat" je radikalni islam.

"Američkom društvu je, slično Rimskoj imperiji, neophodan neprijatelj za unutrašnje jedinstvo. Od 1991. godine, u stremljenjima da jednog ne propuste, SAD su stvorile dva", rekao je Rufin.

Rufen navodi da su Amerika i njeni evropski saveznici svrgavanjem arapsko-muslimanskih sekularnih režima, koji su s pravom obilježeni kao diktatorski, doprinijeli porastu značajnog broja islamističkih neprijatelja /počev od Bin Ladena pa sve do Islamske države/, koje su finansirale neke od naftnih monarhija u regionu Persijskog zaliva.

Sa druge strane, prema njegovim riječima, Amerika je nastavila sistematsku politiku opsjedanja postsovjetske Rusije.

"Od Gruzije do Monglolije, pa preko baltičkih zemalja /Estonije, Letonije i Litvanije/, SAD su položile temelje novog hladnog rata", navodi francuski istoričar.

Rufen napominje da se sada Amerika suočava sa izborom da sačuva samo jednog neprijatelja, a, prema njegovom mišljenju, najbolji kandidat je radikalni islam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije