Svijet

Rumunija izmješta svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim

Rumunija izmješta svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim
Foto: N.N. | Rumunija izmješta svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim

BUKUREŠT - Lider rumunske vladajuće Socijaldemokratske partije Liviju Dragnea rekao je da je Vlada odobrila memorandum o premještanju Ambasade te zemlje u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalim, čime Rumunija postaje jedna od prvih zemalja koja će to uraditi nakon SAD.

Američki predsjednik Donald Tramp priznao je u decembru Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Prema zakonima Rumunije, konačna odluka o premještanju Ambasade je na predsjedniku Klausu Joanisu, koji je izjavio da nije konsultovan po ovom pitanju.

"Vlada je juče usvojila memorandum o početku procedure za premještanje Ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim", rekao je Dragnea za televizijsku stanicu "Antena tri".

Rumunski predsjednik rekao je danas da on nije obaviješten niti konsultovan u vezi sa odlukom i apelovao je na vladine i političke aktere da pokažu odgovornost i razboritost kada se donose važne odluke u domenu spoljne politike koje imaju strateške posljedice, uključujući po pitanju nacionalne bezbjednosti.

"Takve odluke moraju se donositi samo uz prethodne konsultacije i uz obezbjeđenje odobrenja svih institucija spoljne politike i nacionalne bezbjednosti, a prema Ustavu, konačna odluka pripada predsjedniku", naveo je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije