Svijet

Rusi gađaju islamiste i sa brodova: Svi projektili pogodili ciljeve (VIDEO, FOTO)

Rusi gađaju islamiste i sa brodova: Svi projektili pogodili ciljeve (VIDEO, FOTO)
Rusi gađaju islamiste i sa brodova: Svi projektili pogodili ciljeve (VIDEO, FOTO)

MOSKVA - General pukovnik ruskog vazduhoplovstava Viktor Bindev izjavio je danas da su sve rakete i bombe koje je ispalila ruska vojska pogodile ciljeve i nijedan civil pritom nije povrijeđen.

“Piloti su u prethodnom periodu demonstrirali svoje izvanredne vještine. Svi projektili su pogodili svoje mete”, rekao je Bindev

U operaciju protiv ekstremista u Rusiji zabranjene "Islamske države" (IS) u Siriji, danas su se uključili i brodovi Kaspijske flote ruske mornarice, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Prema njegovim riječima, sa četiri broda ispaljeno je 26 krstarećih raketa na 11 ciljeva, javlja TASS.

"Za poslednjih 48 sati intenzivnog rada na različitim vrstama prikupljanja podataka, pronađen je veliki broj raznovrsnih objekata IS. To su komandni punktovi, skladišta municije, borbene tehnike, kampovi za obuku ekstremista. U njihovo uništavanje, osim avijacije, jutros su priključeni brodovi Kaspijske flote. Četiri raketna broda ispalila su 26 krstarećih raketa na 11 ciljeva. Prema podacima objektivne kontrole, svi ciljevi su uništeni, civilno objekti nisu stradali", rekao je Šojgu.

Visoka Putinova ocjena prvih rezultata operacije u Siriji

Ruski predsjednik Vladimir Putin dao je danas visoku ocijenu dosadašnjim rezultatima operacije ruske vojske u Siriji, ističući na susretu sa ministrom odbrane Sergejom Šojguom da konflikti poput sirijskog treba da budu okončani političkim putem.

"Za sumiranje rezultata još je rano, ali to što je učinjeno, zaslužuje visoku pozitivnu ocjenu", rekao je Putin, prenosi TAS S.

Vrhovni komandant Oružanih snaga Rusije rekao je da su u rusku operaciju u Siriji uključeni brodovi Kaspijske flote, koji su uspješno pogodili ciljeve.

"To što smo pucali iz voda Kaspijskog mora na rastojanju oko 1.500 kilometara oružjem visoke preciznosti i pogodili sve postavljene ciljeve - govori o dobroj pripremi i preduzeća namenske industrije i dobroj pripremi kadrova", rekao je Putin.

Predsjednik Rusije je na susretu sa Šojguom podvrdio zadatak ruske vojske da sinhronizuje dejstva sa sirijskom vojskom.

"Očekujem da će dalji rad, kao što smo se dogovarali, biti sinhronizovan sa dejstvima sirijske vojske na kopnu i da će dejstva naših Vojno-kosmičkih snaga efikasno podržavati ofanzivnu operaciju sirijske vojske", kazao je Putin.

Ruski predsjednik je saopštio da je francuski predsjednik Fransoa Oland iznio predlog da se u borbi protiv IS udruže napori vojske predsednika Sirije Bašara el-Asada i "Slobodne sirijske vojske".

"Tokom posljednje posjete Parizu, predsednik Francuske, gospodin Oland izneo je interesantnu ideju, prema kojoj bi bilo moguće, kako misli, da se proba, u svakom slučaju, udruživanje napora armije vladinih snaga, armije predsjednika Asada i tzv. Slobodne sirijske vojske", rekao je Putin, dodajući da Rusija ne zna "gdje je" ta vojska i "ko njome komanduje".

"Međutim, ako se pođe od toga da je to borbeno krilo tzv. zdravog dijela opozicije, ako bi uspjelo udruživanje napora u borbi protiv zajedničkog neprijatelja, terorističkih organizacija, IS, Džebhat al-Nusre i onih koji su sa njima, tada bi bili stvorene dobre pretpostavke za političko riješenje u Siriji", rekao je predsjednik Rusije.

Putin je, takođe, dodao da strani partneri u Siriji mogu ruskoj vojsci da dostave ciljeve koje smatraju da imaju veze sa terorističkim grupama i da će ruske Vojno-kosmičke snage nanijeti udare po njima.

"Ako tvrde da znaju situaciju bolje, jer su više od godinu dana aktivni na sirijskoj teritoirji, uzgred budi rečeno - nelegalno, to sam im rekao, ali ako su aktivni i znaju sitauciju bolje, neka nam daju ciljeve koje su pronašli za to vrijeme i mi ćemo ih odraditi", kazao je Putin.

(NN,Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije