Svijet

Rusi ne žele američke prste na svojoj političkoj sceni

Rusi ne žele američke prste na svojoj političkoj sceni
Rusi ne žele američke prste na svojoj političkoj sceni

MOSKVA - Rusija je optužila SAD da se miješa u njena unutrašnja pitanja kritikujući nacrt zakona koji predviđa pooštravanje kontrole rada nevladinih organizacija koje se finansiraju iz inostranstva.

"Takvi komentari ne mogu se vidjeti nikako drugačije već kao neprimjereni pokušaji flagrantnog miješanja u aktivnosti ruskih državnih vlasti", saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Donji dom ruskog parlamenta usvojio je kontroverzni prijedlog zakona koji nevladine organizacije svrstava u kategoriju "stranih agenata", prenosi Rojters.

Sada se očekuje da će gornji dom parlameta i predsjednik Vladimir Putin potvrditi potpisom taj prijedlog koji automatski postaje zakon.

Donji dom je većinski odobrio taj zakon.

Aktivisti za ljudska prava osudili su taj prijedlog zakona kao "oružje da se slome disidenti".

Duma je, takođe, izglasala velike kazne za javnu klevetu.

Novinari nekih vodećih ruskih medijskih kuća demonstrirali su ispred Dume protiv ovog zakona, koji za prekršioce predviđa kazne od pet miliona rubalja (153.000 dolara), javio je BBC.

Prema zakonu o nevladinim organizacijama, svi relevantni materijali neke nevladine organizacije moraju da uključe frazu "strani agenti".

Kremlj je saopštio da je prijedlog zakona potreban da zaštiti Rusiju od stranih pokušaja uticaja na njenu unutrašnju politiku.

Neke nevladine organizacije žale se da moraju da traže finansije iz inostranstva jer ne mogu da ih dobiju od ruske države.

Postoje bojazni da bi prijedlog zakona mogao da bude iskorišten za restrikciju nezavisnog praćenja izbora.

Premijer Dmitrij Medvedev rekao je da će država pomoći finansiranje za one nevladine organizacije čija se aktivnost u cjelini može ocijeniti kao korisna i pozitivna za Rusiju.

Prema odredbama prijedloga zakona, nevladine oorganizacije koje se finansiraju iz inostranstva moraju da prođu finansijsku reviziju i moraju da izdaju izvještaj dva puta godišnje o svojim aktivnostima.

Ukoliko to ne učine, suočiće se sa finansijskim kaznama, pa čak i s dvije godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije