Svijet

Rusi ojačavaju avio bazu u Bjelorusiji

Rusi ojačavaju avio bazu u Bjelorusiji
Rusi ojačavaju avio bazu u Bjelorusiji

MOSKVA, MINSK - U Bjelorusiji, na aerodromu Baranoviči, 2015. godine biće razmještena ruska avionska baza - vojni stručnjaci smatraju da se radi o kontramjeri Moskve na najave razmještanja tzv. raketnog štita NATO saveza.

Za sada se aerodromu Baranoviči,  na borbenom dežurstvu,  rotira "odred" od tri do četiri ruska lovca "Su-30SM3", a od iduće godine  tamo će ih ukupno biti  24, što je gotovo cijeli avio  puk. 

Tamo će biti razmještena i sva potrebna infrastruktura: štab, kaponiri za čuvanje borbenih vozila, radari, sistemi za punjenje goriva i vazduha, centar za kontrolu leta, centar za tehničko opsluživanje i remont naoružanja...

Pavel Zolotarjov, general u penziji i zamjenik direktora Instituta za SAD i Kanadu Ruske akademije nauka, smatra da je razmještanje ruskog avio puka  prirodna reakcija na širenje NATO-a na istok. 

On podsjeća na najave razmještanja elemenata američkog sistema PRO u Poljskoj i stvaranje vojne infrastrukture u Poljskoj i baltičkim zemljama, kao i na razmještanje na aerodromu Zoknjaj  dvanaest lovačkih aviona NATO-a, koji se smjenjuju na dežurstvu u vazdušnom prostoru Baltika. 

Ti avioni mogu biti naoružani američkim nuklearnim gravitacionim bombama "V61". Ukupno 200 takvih bombi je razmješteno u europskim bazama u pet zemalja: NJemačkoj, Belgiji, Italiji, Holandiji i Velikoj Britaniji.

Zolotarjov smatra da će ruski puk lovačkih aviona na aerodromu Baranoviči biti optimalano sredstvo za pružanje otpora američkom sistemu PRO u Poljskoj.

Razmještanje ruske vojne baze na aerodromu Baranoviči, osim političkih i vojnih aspekata, ima i čisto praktičnu dimenziju. 

Naime, avui  luka u bjeloruskom gradu Baranoviči nalazi se blizu 558. tvornice za remont aviona, u kojoj se servisiraju i lovci "Su-27" i bombarderi "Tu-22" - navode ruski mediji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije