Svijet

Rusija: Izvještaj UN o Ukrajini neobjektivan i licemjeran

Rusija: Izvještaj UN o Ukrajini neobjektivan i licemjeran
Rusija: Izvještaj UN o Ukrajini neobjektivan i licemjeran

MOSKVA - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je danas saopštilo da je najnoviji izvještaj Ujedinjenih nacija o situaciji na istoku Ukrajine, gdje se odvijaju borbe između ukrajinskih i proruskih snaga, "neobjektivan, pa čak i licemjeran".

U izvještaju se ne pominju slučajevi pritvaranja ruskih novinara na istoku Ukrajine, kao ni to da je ukrajinska vojska koristila rakete protiv civila, navodi se u saopštenju Ministarstva, a preneo je Rojters.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za ljudska prava je juče u četvrtom mjesečnom izvještaju o stanju u Ukrajini naveo da bi obaranje malezijskog aviona MH17 iznad Ukrajine moglo da se izjednači s ratnim zločinom.

"Biće učinjen svaki napor da bilo koji počinitelj teškog kršenja međunarodnog prava, uključujući i ratni zločin, bude doveden na sud, bez obzira gdje se nalazio", navela je visoka komesarka UN za ljudska pitanja Navi Pilaj u izveštaju.

U izvještaju se navodi i da je u Ukrajini od početka konflikta ukrajinskih i proruskih snaga na istoku zemlje do 26. jula poginulo najmanje 1.129 ljudi, a 3.442 povrijeđeno.

Te brojke predstavljaju ogroman porast u odnosu na 18. juni kada su UN saopštile da je od aprila u Ukrajini poginulo 356 ljudi.

U izvještaju se, takođe, navodi da je iz zone sukoba na istoku i drugim oblastima Ukrajine pobjeglo oko 100.000 ljudi.

Pilaj je istakla da su izvještaji o sve intenzivnijim borbama u Donjeckoj i Luganskoj oblasti "veoma alarmantne" i dodala da i ukrajinske i proruske snage koriste teško naoružanje u naseljenim područjima, preneo je Rojters.

"Obje strane moraju da sa najvećom odgovornošću spriječe ubijanje i ranjavanje civila", rekla je ona.

Zvanični Crvenog krsta su prošle sedmice saopštili da se Ukrajina sada nalazi u građanskom ratu, i po toj klasifikaciji učesnici konflikta podliježu sudskom progonu za ratne zločine.

Pilaj je istakla i da vlada u Kijevu nije preduzela dovoljne mjere da bi se izbjeglo stradanje civila i ocijenila da su pripadnici proruskih snaga na istoku Ukrajine namjerno gađali zgrade javne uprave, pljačkali banke, vršili napade na rudnike uglja i dizali u vazduh željezničke pruge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije