Svijet

Rusija: Panika u ID, bježe ka Evropi

Rusija: Panika u ID, bježe ka Evropi
Rusija: Panika u ID, bježe ka Evropi

MOSKVA - Ruski vazdušni napadi na ciljeve Islamske države u Siriji izazvali su paniku u njihovim redovima tako da militantne grupe napuštaju svoje položaje, a 600 plaćenika pokušava da nadje put ka Evropi, saopšteno je danas iz Moskve.

Sumirajući rezultate prva tri dana napada, visoki zvaničnik ruskog Generalštaba, general Andrej Kartapolov, rekao je da su ruski borbeni avioni izveli više od 60 udara na 50 ciljeva IS i dodao da će Rusija intenzivirati vazdušnu kampanju u Siriji.

- Naši obaveštajni podaci pokazuju da militanti napuštaju oblasti koje su pod njihovom kontrolom. Panika i dezerterstvo počeli su da se šire njihovim redovima. Oko 600 plaćenika napustilo je svoje položaje i pokušava da pronadje put do Evrope - rekao je Kartapolov, prenose agencije.

Rusija je pre tri dana pokrenula vojne operacije protiv IS u Siriji, a rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da su mete vojna oprema, komunikacije, skladišta oružja, municija i gorivo.

Kako je rekao pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruskog vazduhoplovstva u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.

Obama: SAD se neće suprotstaviti ruskim snagama

Američki predsednik Barak Obama izjavio je da se SAD neće direktno sukobljavati sa Rusijom oko vazdušne ofanzive Moskve u Siriji.

U isto vreme, Obama je odobrio predloge, sačinjene pre ovonedeljne vojne akcije Rusije, o jačanju američkih napora u borbi protiv Islamske države (ID).

To podrazumeva direktne pošiljke oružja, preko Iraka, kurdskim i arapskim borcima koji su proteklih meseci potisli borce ID iz većeg dela severne Sirije duž turske granice, piše „Vašington post".

Na konferenciji za novinare u Beloj kući, Obama je jasno stavio do znanja da ne namerava da se direktno suprotstavlja ruskim snagama.

„Mi nećemo pretvoriti Siriju u posrednički rat između SAD i Rusije. To bi bila loša strategija s naše strane“, rekao je Obama.

„Ovo je bitka između Rusije, Irana i Asada protiv velike većine sirijskog naroda. Naša bitka je sa ISIL-om“, kazao je Obama.

Obama je gnevno reagovao na nagoveštaje o američkoj slabosti u svetlu ruskih napada.

„Ovo nije nekakvo takmičenje supersila u šahu. Gospodin Putin je morao da ode u Siriju ne iz snage već iz slabosti jer njegov klijent, gospodin Asad, propada“, naveo je Obama.

Obama je poručio da će ovaj „pokušaj Rusije i Irana da podrže Asada i pokušaju da umire stanovništvo samo dovesti do toga da se zaglave u močvari“.

„I to neće funkcionisati. I oni će biti tu neko vreme dok ne krenu drugim pravcem“, dodao je Obama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije