Svijet

Rusija: Zamjenik premijera ima pravo da posjeti norveško ostrvo

Rusija: Zamjenik premijera ima pravo da posjeti norveško ostrvo
Rusija: Zamjenik premijera ima pravo da posjeti norveško ostrvo

MOSKVA - Rusija je saopštila u ponedjeljak da njen zamjenik premijera ima svako pravo da posjeti norveško ostrvo uprkos ograničenjima koja su mu nametnuta zbog ukrajinske krize, odbacujući osudu posjete od Osla.

Zvanični Oslo je zatražio od Moskve da objasni subotnje zaustavljanje Dmitrija Rogozins na otoku Spitsbergen na arktičkom arhipelagu Svalbard.

Evropska unija uvela je zabrane putovanja i ostale kaznene mjere nakon što je Rusija anektirala ukrajinsku regiju Krim, dodatno ih pooštravajući nakon što je optužila Moskvu da podržava pobunjenike na istoku Ukrajine.

Norveška nije članica EU ali je usvojila iste sankcije.

Ukrajinska kriza izazvala je najteže napetosti između Rusije i Zapada od Hladnog rata, posebno u centralnoj i istočnoj Evropi i u vodama oko nordijske regije, gdje je Rusija intenzivirala vojne vježbe.

„Norveško svojevoljno usvajanje antiruskih sankcija EU je za žaljenje. Norveška reakcija je zbunjujuća“, navodi u saopštenju rusko ministarstvo vanjskih poslova, nazivajući zahtjev Osla za objašnjenjem "neopravdanim i apsurdnim", prenosi Rojters. 

Rusko ministarstvo tvrdi da je Rogozinova posjeta u skladu sa sporazumom koji reguliše status arphipelaga Svalbard, koji daje Norveškoj suverenitet nad njim, ali omogućava i ostalim potpisnicama, među kojima je u Rusija, pravo boravišta i komercijalna prava. 

Ministarstvo dodaje da je Rogozin bio na putu prema ruskoj plutajućoj istraživačkoj stanici na Arktiku, za koji se vjeruje da ima goleme rezerve nafte i gasa i na kome je Moskva pojačala kampanju da polaže pravo nad tom teritorijom, izazivajući bjesne reakcije ostalih prijestonica.

Nordijske zemlje saglasile su se da osnaže vojne veze i bliže sarađuju s baltičkim državama u suprotstavljanju, kako je oni smatraju, ruskoj prijetnji.

Moskva tvrdi da su njeni potezi reakcija na pojačane aktivnosti NATO-a u regiji.

Svalbard je oko 850 kilometara od sjevernog ruba norveške matice i na njemu se nalaze neka od najsjevernijih naselja na svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije