Svijet

Rusija i Kina udružuju snage na Arktiku

Rusija i Kina udružuju snage na Arktiku
Rusija i Kina udružuju snage na Arktiku

I Rusija i Kina će imati koristi od bilateralne saradnje na razvoju Antarktika, rekao je Vjačeslav Martijanov sa Instituta za istraživanje Arktika i Antarktika Roshidrometa, prenosi Sputnjik.

Početkom nedjelje Administracija za Arktik i Antarktik Kine (CAA) i Institut za istraživanje Arktika i Antarktika Rusije potpisali su memorandum o bilateralnoj saradnji.

Valerij Lukin, direktor Antarktičke ekspedicije Rusije, rekao je da je memorandum inicirala kineska strana tokom niza međunarodnih sastanaka o razvoju saradnje na Antarktiku koji su trenutno u toku u Pekingu.

Kina i Rusija su se dogovorile da udruže snage kako bi sprovele niz veoma skupih istraživanja i logističkih operacija na Južnom polu.

S obzirom da se te operacije obavljaju daleko od polarnih stanica dvije zemlje, takva saradnja može da donese sinergijski efekat, kažu eksperti.

Sa svoje strane, stručnjak Vjačeslav Martijanov iz sanktpeterburškog Instituta za istraživanje Arktika i Antarktika Roshidrometa, rekao je da će zajednička saradnja u istraživanju jedinstvenih prirodnih objekata na Antarktiku koristiti obema stranama.

Martijanov je posebno ukazao razmjeru kineskog istraživačkog rada na Antarktiku, posebno u njegovom istočnom dijelu, gdje se nalazi ruska istraživačka stanica "Napredak".

On je podsjetio da su u proteklih dvanaest mjeseci kineski stručnjaci bili bazirani na aerodromu "Napretka" gdje su se bavili kineskim vazduhoplovnim programom na Antarktiku.

"Oni su uvijek zainteresovani za saradnju sa ruskim polarnim istraživačima. Uprkos ogromnim sredstvima koja ulažu u nabavku mašina i opreme, oni imaju problema sa kvalifikacijama specijalista koji rade na Antarktiku. Vrlo često naši obični mehaničari pomažu svojim kineskim kolegama u rukovanju opremom. Čini se da veliki iznosi ne daju uvijek rezultate koji se očekuje od njih", rekao je Martijanov.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije