Svijet

Rusija modernizuje nuklearna skladišta u Kalinjingradu?

Rusija modernizuje nuklearna skladišta u Kalinjingradu?
Foto: ISI | Rusija modernizuje nuklearna skladišta u Kalinjingradu?

Američke televizijske mreže objavljuju satelitske snimke koji, kako tvrde, pokazuju da Rusi grade i ojačavaju nuklearna skladišta i bunkere u Kalinjingradskoj oblasti.

Kalinjingrad, glavni grad ove ruske enklave, smješten između Poljske i Litvanije, jedna je od tačaka napetosti Rusije i Zapada.

Amerikanci tvrde da Rusija u Kalinjingradu značajno modernizuje bunker za skladištenje nuklearnog oružja, te da je pokrenula i nadogradnju vojnih objekata na najmanje četiri lokacije na tom području.

Firma "ImageSat International" navodi da Rusi, uz sve to, grade i 40 dodatnih bunkera. Novi bunkeri, koji okružuju one starije i manje, nalaze se u centru te vojne lokacije.

Snimci, navodno, pokazuju i radove na vazdušnoj vojnoj bazi u Čkalovsku, sjeverno od Kalinjingrada, te modernizaciju baze u gradu Černjahovsk, gdje su dostavljeni projektili "iskander", koji mogu da nose nuklearne bojeve glave.

Džejms Fogo, komandant američkih pomorskih snaga u Evropi i Africi, smatra da "ruska prisutnost" u "enklavi" ne sprečava dalji rad NATO u regionu.

"Ako će oni izazivati nas, mi ćemo izazvati njih", navodi Fogo.

Ruska strana je u više navrata poručila da u svojoj zemlji može da raspoređuje oružje gdje god želi.

Neki vojni funkcioneri SAD zabrinuti su zbog novonastale situacije, odnosno ruske modernizacije oružja i opreme koji bi mogli umanjiti mogućnost manevrisanja NATO na tom području.

Nedavno je američki ambasador u NATO Kej Bejli Hačison izazvala diplomatski incident izjavom o ruskom raketnom programu, koja je shvaćena kao prijetnja američkim preventivnim napadom.

SAD zamjeraju Rusiji "tajni razvoj" zabranjenog sistema krstarećih raketa, kojim Moskva krši hladnoratovski sporazum o nuklearnom oružju.

Istovremeno, Rusija optužuje SAD da krši nuklearni sporazum svojim raketnim štitom "Egida" u Rumuniji i sličnim sistemom koji je u fazi postavljanja u Poljskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije