Svijet

Rusija nastavlja napade na ID iz vazduha, a sirijska vojska na kopnu (VIDEO)

Rusija nastavlja napade na ID iz vazduha, a sirijska vojska na kopnu (VIDEO)
Rusija nastavlja napade na ID iz vazduha, a sirijska vojska na kopnu (VIDEO)

MOSKVA - Ruski vazdušni udari protiv terorističkih grupa u Siriji će biti nastavljeni i dok sirijska vojska vrši kopnenu ofanzivu, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Ruski vazdušni napadi će se nastaviti i dok sirijske Oružane snage sprovode svoju ofanzivu“, istakao je on.

„Kao što smo već više puta naveli, uključujući i predsjednika, a tiče se trajanja ove operacije — ona ima za cilj da podrži Oružane snage Sirije“, rekao je novinarima Peskov.

Ruski vojni avioni Su-25, Su-24M i Su-34 avioni, uz podršku Su-30, započeli su 30. septembra precizne vazdušne udare protiv ID u Siriji, nakon zahteva sirijskog predsednika Bašara el Asada.

Sirijski general Ali Abdulah Ajub izjavio je juče da su Oružane snage te zemlje pokrenule operaciju širokih razmera protiv ID kako bi povratile okupirane teritorije.

Islamska država je u iznenadnom napadu u provinciji Alepo na sjeveru Sirije zauzela više sela, tvrde aktivisti Sirijske opservatorije za ljudska prava.

Prema ocjeni te organizacije, najnovije napredovanje Islamske države je najznačanjnije u poslednjih nekoliko mjeseci.

Napad je izveden poslije velike ofanzive sirijske vojske u centralnim provincijama, uz podršku vazdušnih napada Rusije.

Opservatorija je saopštila da su islamisti preuzeli kontrolu nad najmanje šest sela na sjeveru Alepa, a iste informacije su objavljene i na nalozima Islamske države na Tviteru.

U međuvremenu je iranska državna televizija javila da je komandant iranske Revolucionarne garde Hosein Hamedani ubijen u predgrađu Alepa, gdje je bio u "savjetničkoj misiji"

Iran je jedan od glavnih saveznika sirijskog predsednika Bašara el Asada, a Teheran je njegovoj vladi godinama davao političku i vojnu podršku.

Na sjeveru Alepa u eksploziji automobila-bombe sinoć je poginuo sirijski novinar Salih Mahmud Lejla, koji je radio za tursku agenciju Anadolija.

U saopštenju agencije se navodi da se veruje da je za napad odgovorna Islamska država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije