Svijet

Rusija ne dovodi u pitanje partnerske odnose sa EU

Rusija ne dovodi u pitanje partnerske odnose sa EU
Rusija ne dovodi u pitanje partnerske odnose sa EU

MOSKVA - Rusija nikad nije dovodila u pitanje mogućnost Ukrajine da razvija partnerske odnose sa EU, već je upozorila na ekonomske rizike koju ti odnosi povlače za sobom, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

"Želim da naglasim da mi nikada nismo dovodili u pitanje pravo Ukrajine da razvija partnerske odnose sa EU. Ono što jeste pitanje jeste da to ne bi trebalo da nanese štetu Rusiji, njenim partnerima u slobodnoj trgovinskoj zoni Zajednice nezavisnih država, koja uključuje Ukrajinu", rekao je Lavrov za norveški list "Verdens gang" /Verdens Gang/.

On je dodao da trgovinski odnosi Ukrajine sa EU ne treba da otvore "tajne puteve za ulazak jeftine evropske robe bez carine na rusku teritoriju".

Političke odredbe sporazuma EU-Ukrajina potpisane su u martu, nakon što je tadašnji predsjednik Viktor Janukovič zbačen, a na vlast je došla prelazna vlada.

Ekonomski dio sporazuma potpisao je predsjednik Ukrajine Petro Porošenko u junu, podsjeća RIA "Novosti".

Početkom septembra Rusija, Ukrajina i EU postigle su kompromis o sporazumu o slobodnoj trgovini sa EU čija je primjena odgođena do 1. januara 2016. godine.

Zajednica nezavisnih država ima devet stalnih članica - Jermeniju, Azerbejdžan, Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgiziju, Moldaviju, Rusiju, Tadžikistan i Uzbekisatn, dok su Turkmenistan i Ukrajina pridružene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije