Svijet

Rusija počela vojne vježbe blizu granice sa Ukrajinom

 Rusija počela vojne vježbe blizu granice sa Ukrajinom
Rusija počela vojne vježbe blizu granice sa Ukrajinom

MOSKVA - Rusija je počela vojne vježbe u blizini granice sa Ukrajinom kao odgovor na operacije ukrajinskih snaga protiv proruskih aktivista i vježbi NATO-a u istočnoj Evropi, rekao je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Ako ova vojna mašina ne bude zaustavljena, to će voditi povećanom broju mrtvih i ranjenih. Planirane vježbe NATO snaga u Poljskoj i baltičkim zemljama, takođe, ne doprinose normalizaciji situacije u vezi sa Ukrajinom", rekao je Šojgu, prenijela je agencija Interfaks.

On je dodao da je Rusija prisiljena da na taj način reaguje na najnoviju situaciju.

Šojgu je, takođe, rekao da grupa ukrajinskih vojnika od više od 11.000 ljudi učestvuje u vojnoj operaciji protiv civila na jugoistoku Ukrajine.

Vojnici su opremljeni automatskim naoružanjem.

U operaciji učestvuje oko 160 tenkova, više od 230 vozila i oklopnih transportera, najmanje 150 minobacača i topova, te veliki broj aviona.

Civili pod napadom desničara

MOSKVA - Jedinice Nacionalne garde, kao i bataljoni ultranacionalističkog pokreta "Desni sektor", napadaju civile na jugoistoku Ukrajine, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

"Jedinice Nacionalne garde i bataljoni ekstremista 'Desnog sektora' napadaju civile. Operacije protiv civila provode pripadnici specijalnih snaga Ukrajine i Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su ostali u Donjecku i Lugansku", rekao je Šojgu.

On je podsjetio da više od 11.000 ukrajinskih vojnika, 160 tenkova i 230 vojnih vozila, uz najmanje 150 komada artiljerijskog oružja, učestvuje u akcijama na jugoistoku Ukrajine, navodi RIA "Novosti"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije