Svijet

Rusija ponovo tvrdi: Sprema se hemijski napad u Siriji

Rusija ponovo tvrdi: Sprema se hemijski napad u Siriji
Foto: Ilustracija | Rusija ponovo tvrdi: Sprema hemijski napad u Siriji

MOSKVA - Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov optužio je danas sirijske pobunjenike da pripremaju hemijski napad, za koji Moskva tvrdi da će biti iskorišćen kako bi se opravdao napad Zapada na sirijske vojnike.

Rjabkov tvrdi da teroristička grupa Komitet oslobođenja Levanta, koja je povezana sa Al Kaidom, priprema napad u pokrajini Idlib koji će, kako je rekao, režirati takozvani Beli šlemovi, koje Rusija optužuje za fabrikovanje ranijih napada, prenosi AP.

Nedavno je i portparol ruskog ministarstva odbrane general Igor Konašenkov upozorio na mogućnost da strani specijalci insceniraju napad hemijskim oružjem u Siriji.

"Prema informacijama koje je ruski Centar za pomirenje u Siriji primio danas od stanovnika Idliba, strani stručnjaci (koji pričaju engleski jezik) doputovali su u naselje Hbit na jugu zone deeskalacije u Idlibu kako bi inscenirali hemijski napad koristeći rakete sa hlorinom", rekao je on novinarima.

Konašenkov je optužio zainteresovane snage izvan regiona da ponovo pripremaju velike provokacije u Siriji kako bi destabilizovale situaciju i omele čvrstu dinamiku mirovnog procesa koji je u toku.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije prethodno je apelovao na svetske sile da prekinu da koriste pitanje hemijskog oružja kako bi vršile pritisak na Damask i njiegove saveznike.

SAD, Britanija i Francuska su u zajednickom saopštenju povodom pet godina od napada gasom u Istočnoj Guti u Siriji pozvali pristalice sirijskog predsjednika Bašara el Asada da iskoriste svoj uticaj i prekinu nekontrolisanu upotrebu hemijskog oružja u svijetu.

Zapadne zemlje i nezavisni analitičari tvrde da su snage sirijske vlada izvršile nekoliko napada hemijskim oružjem tokom sedmogodišnjeg građanskog rata.

Nakon navodnih hemijskih napada 2017. i 2018. godine, SAD su, u znak odmazde, izvele napade na sirijske snage.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije