Svijet

Rusija posjeduje 55 raketa "Satan" a samo pet može uništiti istočnu obalu SAD-a

Rusija posjeduje 55 raketa "Satan" a samo pet može uništiti istočnu obalu SAD-a
Rusija posjeduje 55 raketa "Satan" a samo pet može uništiti istočnu obalu SAD-a

Kada bi Rusija uspjela lansirati i pogoditi istočnu obalu SAD-a, upozoravaju stručnjaci, sa samo pet raketa SS-18 uništila bi kompletnu obalu i prouzrokovala više od 4 miliona ljudskih žrtava, piše IBTimes.

Spomenuta raketa navodno je hiljadu puta jača od bombe koja je bačena na Nagasaki

Rusija navodno posjeduje 55 "Satan" raketa, a one su dio najvećeg nuklearnog arsenala na svijetu. Samo jedna raketa SS-18, u mogućem scenariju apokalipse, mogla bi uništiti 75% područja Njujorka te ga učiniti nepogodnim za život sljedećih nekoliko hiljada godina, upozorava dr. Paul Craig Roberts, bivši pomoćni sekretar Riznice za ekonomsku politiku. Dodao je da rakete SS-18 mogu nositi nuklearne bojeve glave snage do 20 000 kilotona.

Navodno je spomenuta raketa tisuću puta jača od bombe koja je bačena na Nagasaki. Roberts dodaje da bi izravan pogodak na Njujork mogao ubiti 4.5 milijuna ljudi, povrijediti dodatnih 3.6 miliona te poslati radioaktivni oblak koji bi mogao pokriti oko 1000 kilometara naseljenog i nenaseljenog područja. SS-18 takođe može nositi deset ''manjih'' nuklearnih bojevih glava od 550 kilotona, koje bi mogle biti raspršene na većem području.

Roberts je u članku napisanom za Centar za istraživanje i globalizaciju upozorio da Rusija može lako uništiti NATO te dovesti do raspada zapadnog savezništva. Prema predviđanjima FEMA-e, ciljevi u scenariju mogućeg ruskog nuklearnog napada bili bi gradovi s najvećim brojem stanovnika, kao što su Njujork, Filadelfija, Majami, Boston, Džeksonvil i Vašington.

(http://vojnapovijest.vecernji.hr/)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije