Svijet

Rusija prekršila sporazum o nuklearnim snagama

Rusija prekršila sporazum o nuklearnim snagama
Rusija prekršila sporazum o nuklearnim snagama

VAŠINGTON - SAD su saopštile da je Rusija prekršila Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa i zatražila hitne bilaterlane razgovore o ovom pitanju.

Sporazum je ratifikovan 1988. godine s ciljem da eliminiše krstareće projektile dometa od 500 do 5.500 kilometara, koji se lansiraju s kopna.

"Ovo je veoma ozbiljno pitanje, koje već neko vrijeme pokušavamo da riješimo sa Rusijom. Ohrabrujemo Rusiju da se vrati poštovanju svojih obaveza iz Sporazuma i da eliminiše sve zabranjene stvari na provjerljiv način", rekao je zvaničnik američke administracije.

On nije opisao na koji je način Rusija prekršila Sporazum. "NJujork tajms" je u januaru pisao da je Vašington obavijestio svoje partnere iz NATO-a da je Rusija testirala krstareći projektil koji se ispaljuje s kopna.

Analitičari smatraju da ovo kršenje Sporazuma ne predstavlja novu vojnu prijetnju po SAD i njihove evropske saveznike, imajući u vidu postojeći ruski arsenal.

SAD su zatražile od Moskve održavanje razgovora na visokom nivou kako bi se osiguralo da obje zemlje poštuju Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

Zvaničnik koji nije želio da bude imenovan rekao je da će SAD nastaviti konsultacije sa svojim saveznicima o ovom pitanju.   

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije