Svijet

Rusija se ne povlači iz Savjeta Evrope

Rusija se ne povlači iz Savjeta Evrope
Foto: N.N. | Rusija se ne povlači iz Savjeta Evrope

MOSKVA - Rusija ne može da postoji i da se razvija izvan Evrope tako da povlačenje iz Savjeta Evrope na dolazi u obzir, rekla je predsjednik gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko.

"Što se tiče ruskog povlačenja iz Savjeta Evrope, to nije na dnevnom redu. Ne možemo da zamislimo svoju budućnost, postojanje i razvoj bez Evrope, kao što Evropa ne može da zamisli sebe bez Rusije", rekla je on za rusku medijsku grupu RBC.

Govoreći o interakciji sa Parlamentarnom skupštinom Savjeta Evrope /PACE/, Matvijenkova je istakla da je potrebno riješiti trenutu kriznu situaciju.

"Ne samo da mi to razumijemo, već i Savjet Evrope to razumije", rekla je ona, prenio je TASS.

Ona je rekla da je najvećoj evropskoj zemlji oduzeto pravo da glasa pod pritiskom manjine koja mrzi Rusiju, koja je najglasnija u PACE-u.

"To se ne može tako nastaviti, rješenje se mora naći", naglasila je Matvijenkova.

Prema njenim riječima, radovi su u toku u cilju stvaranja uslova da svih 47 članica Savjeta Evrope imaju jednaka prava i obaveze.

"Insistiramo na uvođenju promjena u propisima PACE da se spriječi svaka moguća diskriminacija protiv nacionalnih delegacija. Nećemo tražiti povratak u članstvo u PACE dok se ne ostvare ti uslovi", rekla je on.

Ona je dodala da, iako prava ruske delegacije u PACE nisu vraćena, Moskva će nastaviti da primjenjuje odluke Evropskog suda za ljudska prava jer je Rusija "odgovoran član globalne zajednice". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije