Svijet

Rusija sprema novu stratešku raketu

Rusija sprema novu stratešku raketu
Rusija sprema novu stratešku raketu

MOSKVA - U Rusiji se nastavljaju probe strateške rakete pomorskog baziranja "Lajner", čiji je letački dio započet uspješnim lansiranjem sa podmornice "Jekaterinburg" 20. maja - ovaj kompleks je u stanju da nosi od 9 do 12 bojevih blokova malog kapaciteta, što premašuje bojevu opremljenost rakete "Bulava".

"Lajner" može da se opremi skoro dvostruko većim brojem bojevih blokova malog kapaciteta nego što to može već  isprobana "Bulava" -  čiju je serijsku proizvodnju Ministarstvo odbrane odobrilo  u julu kao i pokretanje opremanje tim raketama podvodnog nosača raketa "Jurij Dolgoruki".

Ova odluka bila je rezultat posljednjeg uspješnog lansiranja "Bulave". Vrh Ruske vojske tvrdi  da će ova raketa činiti osnovu perspektivne grupacije strateških nuklearnih snaga Rusije za narednih 20 do 25 godina.

Što se tiče "Lajnera", kompleks može da bude opremljen mješovitim kompletom bojevih blokova različite snage.

Uz to, prema odnosu bojevog opterećenja rakete prema njenoj startnoj masi, novina značajno premašuje sve savremene strateške rakete na čvrsto gorivo Velike Britanije, Kine, SAD i Francuske. Po bojevoj opremljenosti raketa ne zaostaje za američkim "Tridentom-2".

"Lajner" ima velike perspektive za ruske Oružane snage, smatra vojni ekspert Viktor Baranec.

Projekat se nalazi u završnom stadijumu ispitivanja, pri čemu on teče mnogo bolje nego kod "Bulave".

"Nesumnjivo, našim inovatorima možemo da čestitamo. Zlatne glave u inženjerskim biroima i dalje postoje, tome se treba samo radovati. Ali, postavlja se glavno pitanje: kada to blago može da se pojavi u naoružanju naše armije" - ističe Baranec i dodaje: 

"Pravimo još jednu čudo-raketu, ali za sada nemamo kapaciteta u kojima ona može da se proizvodi. Naravno, to pitanje će biti riješeno. Možda će biti smanjen plan za `Topolj`, a `Bulava` već stoji u redu. Tako da problem postoji. Ipak,  želim da kažem da se veoma radujem tome što ruska inženjerska misao, bez obzira na sve krize i probleme, radi i `trlja` nos bogatim vojno-industrijskim kompleksima mnogih zapadnih zemalja".

Prema informaciji raketnog centra, zahvaljujući kompleksima "Sinjeva" i "Lajner", biće osigurana sjeverozapadna grupacija podmornica projekta "667BDRM" u narednih 30-40 godina. Pri tome, postojanje bojeve opreme u više varijanti omogućiće operativno reagovanje na promjenu vojno-političkih okolnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije