Svijet

Rusija spremna za nove humantiarne prekide vatre u Alepu

Rusija spremna za nove humantiarne prekide vatre u Alepu
Rusija spremna za nove humantiarne prekide vatre u Alepu

MOSKVA - Rusija je spremna za nove humanitarne prekide vatre u sirijskom gradu Alepu, ali zahtjeva da se oni ne zloupotrebljavaju, već da se koriste za pomoć civilnom stanovništvu, izjavio je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov.

On je istakao da su ekstremisti opozicije više puta koristili prekide u borbenim dejstvima za pregrupisavanje i dobijanje pojačanja, prenosi Sputnjik.

"Spremni smo da nastavimo humanitarno zatišje, humanitarne prekide vatre, ali očekujemo da se oni koriste da bi se zaista pomoglo civilnom stanovništvu, da se ono evakuiše preko humanitarnih koridora", rekao je zamjenik šefa ruske diplomatije tokom posjete Izraelu.

On je, takođe, ocijenio nepotrebnim produžetak misije Ujedinjenih nacija o hemijskim napadima u Siriji.

Rusija sumnja u potrebu produžetka mandata zajedničkog mehanizma UN i OZHO za istragu o hemijskim napadima u Siriji i smatra da se njihov rad koristi za vršenje pritiska na sirijske vlasti, kaže Gatilov.

On je optužio SAD da pitanje upotrebe hemijskih sredstava pokušavaju da prebace sa sirijskog građanskog rata na Savjet bezbjednosti UN, "gdje bi se donijele odluke i rezolucije koje bi omogućile neke druge akcije, ne isključujući vojne".

"Mi smo protiv toga. Zbog toga imamo ozbiljne sumnje u vezi sa potrebom da se istražnom timu produži mandat", rekao je Gatilov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije