Svijet

Rusija u stanju borbene gotovosti zbog Sjeverne Koreje

Rusija u stanju borbene gotovosti zbog Sjeverne Koreje
Rusija u stanju borbene gotovosti zbog Sjeverne Koreje

MOSKVA - PVO Rusije se nalazi u stanju povećane borbene gotovosti, zbog raketnog lansiranja Sjeverne Koreje, izjavio je za Sputnjik predsjednik komiteta Savjeta Federacije za odbranu i bezbjednost Viktor Ozerov.

Protivavionski raketni sistem S-200 Korejske narodne armije tokom parade posvećene 105. godišnjici rođenja osnivača Sjeverne Koreje države, Kim Il Sunga u Pjongjangu

„Rusija veoma pažljivo prati događaje u Sjevernoj Koreji. Ruski PVO na Dalekom istoku se nalazi u stanju povećane borbene gotovosti. Mi kontrolišemo vazdušni prostor u zoni odgovornosti vazdušnih snaga Rusije“, rekao je senator.

Prema njegovim riječima, Rusija zna da nije meta raketnih testiranja Sjeverne Koreje.

„Međutim, sa druge strane, tehnika je tehnika, i naša vojska radi sve što je do nje da u slučaju vanredne situacije ne dozvoli nenamerni pad rakete na teritoriju Rusije“, izjavio je Ozerov.

Opasnost od vojnog konflikta na Korejskom poluostrvu raste

Još jedno u nizu testiranje balističke rakete Sjeverne Koreje povećava opasnost vojnog konflikta u regionu, izjavio je Viktor Ozerov.

„Očigledno da svako takvo lansiranje nije korak ka smanjenju napetosti, naprotiv, samo je pojačava. To povećava opasnost od vojnog konflikta, budući da se američki i japanski brodovi nalaze u Japanskom moru“, rekao je senator.

Zajedno s tim, on je izrazio nadu da predsjednik SAD Donald Tramp neće obilježiti 100 dana svog boravka na mjestu predsjednika udarom na Sjevernu Koreju.

Sjeverna Koreja izvršila je sinoć raketnu probu iz regiona sjeverno od prestonice Pjongjanga. Raketa se ubrzo nakon polijetanja raspala, saopštila je južnokorejska vojska, javila je agencija „Jonhap“.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije