Svijet

Rusija ukida emitovanje reklama nedjeljom?

Rusija ukida emitovanje reklama nedjeljom?
Foto: Ilustracija | Rusija ukida emitovanje reklama nedjeljom?

MOSKVA - U ruskoj Državnoj dumi predložen je nacrt zakona kojim bi se zabranilo emitovanje reklama na televiziji i radiju nedjeljom od šest ujutru do ponoći, prenose mediji.

U objašnjenju se navodi da je nedelja dan kada bi ljudi trebalo da se odmaraju, da imaju mogućnost da gledaju filmove i emisije a da ih niko ne prekida agresivnim reklamama.

"Sve te reklame ljude podsjećaju na probleme, bolesti sa kojima se čovječanstvo susreće i jednostavno ih iritiraju“, rekao je poslanik i član partije LDPR Igor Lebedev, jedan od autora teksta zakona.

Pored toga, jedan od argumenata za ukidanje reklama nedjeljom je i taj da djeca tog dana daleko više gledaju televiziju nego što je to slučaj radnim danima.

"Vikendima djeca uključuju televiziju i radio čim se probude. Kako je već poznato, svijest kod djece se formira dok su mali, baš zato su upravo najmlađi najizloženiji uticaju reklama, koji nije uvijek pozitivan“, dodaje se u tekstu.

Autori zakona su se takođe pozvali i na istraživanje koje je nedavno sprovedeno u Rusiji, u kojem se navodi da više od 80 odsto građana Ruske Federacije smatra da reklame na televiziji oduzimaju previše vremena.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije