Svijet

Rusija uvodi revolucionarno oružje u sastav dvije flote

Rusija uvodi revolucionarno oružje u sastav dvije flote
Foto: Ilustracija | Rusija uvodi revolucionarno oružje u sastav dvije flote

MOSKVA - Ruska mornarica planira da uvede više od 30 podvodnih dronova sa nuklearnim kapacitetima, poznatih pod nazivom "Posejdon".

Kako navodi neimenovani zvaničnik iz ruske odbrambene industrije, podvodni dronovi nalaziće se u arsenalu podmornica.

"Očekuje se da se dvije podmornice sa Posejdonima priključe Sjevernoj floti, a da se druge dvije priključe floti na Pacifiku. Svaka podmornica će nositi maksimalno osam dronova i zato bi ukupan broj 'Posejdona' u borbenim uslovima mogao da dostigne brojku od 32 drona", kazao je taj izvor za Tass.

Agencija navodi da se trenutno gradi i nuklearno opremljena podmornica "Kavarovsk" sa specijalnom namenom i da će ona postati jedan od redovnih nosača podvodnih dronova "Posejdon".

Posejdon dronovi zajedno sa njihovim nosačima, podvodnicama sa nuklearnim kapacitetom, čine dio takozvanog multinamenskog okeanskog sistema, navodi agencija.

Izvor ruske agencije je prethodno kazao da će dron "Posejdon" koji se još razvija u Rusiji biti sposoban da nosi nuklearne bojeve glave sa potencijalnom snagom eksplozije do dva megatona koje će biti u mogućosti da unište neprijateljske baze na moru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije