Svijet

Rusija želi da pošalje drugi konvoj u Ukrajinu

   Rusija želi da pošalje drugi konvoj u Ukrajinu
Rusija želi da pošalje drugi konvoj u Ukrajinu

MOSKVA - Rusija želi da pošalje drugi humanitarni konvoj na istok Ukrajine u bliskoj budućnosti, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Humanitarna situacija se ne poboljšava, nego se pogoršava. Želimo da u narednim danima postignemo sporazum o svim uslovima za slanje drugog konvoja istim putem", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Kijev i zapadne zemlje prethodno su kritikovali Moskvu zbog slanja prvog konvoja bez zvanične dozvole.

Lavrov je rekao da se šteta na civilnoj infrastrukturi na istoku Ukrajine, gdje se Kijev bori protiv proruskih snaga, ne može u potpunosti objasniti greškama i slučajnostima.

Ruski zvaničnik dodao je da je Moskva spremna za saradnju u bilo kom formatu radi rješavanja ukrajinske krize i da bi pomogla Ukrajincima da postignu dogovor među sobom.

Lavrov je naglasio da prvi konvoj nije prevozio ništa osim humanitarne pomoći za jugoistok Ukrajine i da su se svi kamioni vratili u Rusiju, prenio je Itar-tas.

On je rekao da je Moskva poslala ukrajinskom Ministarstvu spoljnih poslova notu o planu da pošalje novi humanitarni konvoj i da je Rusija spremna za saradnju sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta /MKCK/.

U Lugansku danas počinje distribucija humanitarne pomoći u saradnji sa ovom agencijom UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije