Svijet

Ruska osveta: Ubijen islamistički general Rašid Bakdaš, odgovoran za rušenje Su-24 (FOTO)

Ruska osveta: Ubijen islamistički general Rašid Bakdaš, odgovoran za rušenje Su-24 (FOTO)
Ruska osveta: Ubijen islamistički general Rašid Bakdaš, odgovoran za rušenje Su-24 (FOTO)

MOSKVA - U odmazdi ruskih i sirijskih snaga u Latakiji je ubijen je islamistički general Rašid Bakdaš, koji je s Turskom koordinirao obaranje ruskog aviona Su-24

Službeno je danas i potvrđeno da je brigadni general Rašid Bakdaš, koji je početkom sirijskog sukoba dezertirao iz Sirijske Arapske Vojske i pridružio se islamističkim militantima u Latakiji, ubijen u žestokom ruskom bombardovanju planina Džabal Turkman, poslije čega su u to područje ušle snage sirijske vojske i Hezbolaha i potisnule islamiste Al-Nusra Fronta i militante "Turkestanske islamističke stranke" (Turkestan Islamic Party).

Vijest je prvo objavio sirijski portal Waha Report, a kasnije je na Twitteru potvrđena od strane takozvane "Slobodne sirijske vojske" i na islamističkoj stranici Ahrar Al-Mgheer koja navodi da je brigadni general Rašid Bakdaš "umro kao mučenik u turskoj bolnici" od posljedica ranjavanja u ofanzivi ruskog vazduhoplovstva i sirijskih kopnenih snaga u Latakiji.

Prema dostupnim informacijama, kako prenose agencije, general Bagdaš je zajedno s militantima "Turkestanske islamističke stranke" sa sirijske strane granice koordinirao obaranje ruskog aviona Su-24, prenosi Kurir.

Takođe, Russia Today izvješava da su ruska i sirijska vojska pobile pobunjenike na području gdje se srušio ruski bombarder Su-24, nakon što ga je raketom pogodio turski lovac F-16.

"Istog trenutka kada je naš pilot bio na sigurnom, područje je žestoko bombardovano od strane ruskog ratnog vazduhoplovstva, uz granatiranje koje su provodile snage sirijske vlade", rekao je portpaol ruske vojske general  Igor Konašenkov

Naglasio je da su "teroristi i druge misteriozne grupe na tom području uništeni" i dodao da su ruske vazdušne snage u protekla tri dana pogodile 449 meta diljem Sirije.

Konašenkov je rekao da, suprotno objavama turske vojske, Rusi nisu dobili pristup materijalima i informacijama vezanim uz rušenje bombardera te dodao da turska vojska nije objavila snimku u kojoj njihovi piloti navodno upozoravaju ruske da su povrijedili turski vazdušni proctor i da moraju skrenuti na jug.

"Ovo je samo novi dokaz da je navodna komunikacija između turskih pilota i naše posade lažna", zaključio je on .

Rusija objavila prekid saradnje s turskom vojskom

Rusko ministarstvo obrane saopštilo je danas da je prekinulo svaku saradnju s turskom vojskom, uključujući i direktnu telefonsku vezu uspostavljenu za razmjenu informacija o ruskim vazdušnim napadima u Siriji, objavila je ruska agencija TASS.

Rusija je zaprijetila i privrednom odmazdom Turskoj, istaknuvši kako još čeka razumno objašnjenje za rušenje njenog vojnog aviona u utorak.

Ruski ministar privrede Aleksej Uljukajev rekao je kako bi Rusija moga postaviti ograničenja za letove u Tursku i iz nje, zaustaviti pripreme za uspostavljanje zajedničke zone slobodne trgovine i da ograniči velike projekte poput naftovoda TurkStream i 20 milijarda dolara vrijedne nuklearne elektrane koju Rusija gradi u Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije