Svijet

Ruska vlada ipak nije suspendovala projekat Turski tok

Ruska vlada ipak nije suspendovala projekat Turski tok
Ruska vlada ipak nije suspendovala projekat Turski tok

Ruska vlada nije suspendovala projekte Turski tok i nuklearnu elektranu Akuju u Turskoj, jer je ta odluka u nadležnosti poslovnih kompanija, izjavio je danas ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev, izvještava ruska agencija Tas.

"Vlada nije zamrzla ove projekte", rekao je Uljukajev na konferenciji za novinare održanoj poslije završetka trilateralnih pregovora u Briselu o trgovinskom sporazumu između EU i Ukrajine, prenosi i agencija Rojters.

"U ovoj fazi nije bilo odluka o obustavi, zamrzavanju ili okončanju finansiranja ovih projekata, tako da se baziramo na pretpostavci da će ovi projekti biti realizovani", kazao je Uljukajev.

Tas je prethodno javio da će pregovori o izgradnji gasovoda Turski tok biti suspendovani zbog prestanka rada Rusko-turske međuvladine komisije, pozivajući se na izjavu jednog neimenovanog izvora upoznatog s pregovorima.

Prema ruskoj agenciji, vlada u Moskvi je ranije danas odlučila da obustavi aktivnosti Rusko-turske međuvladine komisije za trgovinsku i ekonomsku saradnju, na čijem čelu se nalazio ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je potpisao danas vladin dekret kojim se uvodi niz sankcija Turskoj zbog obaranja ruskog vojnog aviona, među kojima su zabrana uvoza hrane iz te zemlje i čarter letova između dvije države.

U dekretu ruske vlade o specijalnim ekonomskim mjerama protiv Turske, koji je objavljen na zvaničnom sajtu Vlade, međutim nema nikakvih informacija koje se odnose na mjere u energetskom sektoru, pa ni o gasovodu Turski tok i nuklearnoj elektrani Akuju.

Pomenuti dekret sadrži listu poljoprivrednih proizvoda koje Rusija od 1. januara 2016. više neće uvoziti iz Turske, a među kojima su, kako navodi Rojters, voće i povrće, poput paradajza, luka, grožđa i jabuka, kao i proizvodi od pilećeg mesa. Od 1. januara će takođe biti zabranjen uvoz karanfila iz Turske.

Zvanična Moskva je, takođe, ozvaničila mjeru zabrane čarter letova između dvije države, koja, kako je saopšteno, stupa na snagu od danas, i istovremeno je uvela dodatne bezbjednosne mjere na redovnim avio-linijama.

Prema podacima ruskog ministarstva poljoprivrede, vrijednost uvezenih prehrambenih i poljoprivrednih proizvoda iz Turske u Rusiju iznosila je prošle godine 1,7 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije